avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatii crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatii crestere copil

Buna seara!
Avem o fetita de un an si zece luni,sotia mea beneficiaza de indemnizatie si in luna iulie 2015 ar fi ultima luna cand primeste.Intrebarea mea este daca dupa terminarea indemnizatiei poate primi somaj?Firma unde lucra si-a inchis puncul de lucru .multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:12, 1 Iulie 2015
C.i.m. a incetat ? Daca da, cand?
1. - Pe perioada ca a fost in CCC a avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica era tot salariata acelui angajator numai ca nu presta munca si nu prime salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa o reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Timp de 6 luni nu poate fi concediata.
- Daca locul de munca al ei a fost desfiintat atunci angajatorul ii poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca ea nu il accepta atunci o va concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel va putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa ii acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care va merge la serviciu si va primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

1. O persoana aflata in CCC poate fi concediata pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

2. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizarie somaj Aurora79 Aurora79 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Eu sunt in concediul de crestere al copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani si din pacate, la firma la care ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din concediu crestere copil Simona41 Simona41 Buna ziua Sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata din 2001, iar din februarie 2014 sunt in concediu crestere copil. Mi s-a dat de ... (vezi toată discuția)
Incetare concediu crestere copil ghiuream@yahoo.com ghiuream@yahoo.com De la firma mi s-a spus ca firma nu este inchisa ei doar si-au restrans activitatea si mi s-a spus ca dupa reluarea activitatii din concediu crestere copil am ... (vezi toată discuția)