salut toti utilizatorii! sunt un angajat al m.i.r.a. care abia a ajuns acasa de la serviciu unde a fost, din nou, ultragiat! as vrea sa stiu si eu... cam ce ar trebui sa se intample ca sa se modifice statutul politistului si cam cati politisti trebuie sa moara pentru a avea si noi, cei care ne facem treaba, parte de protectie si de legi pro-politie!?!?!?!?! avem sectia amplasata intr-un focar de infectie, mai bine spus, intre rromi! nu sunt rasist! am prieteni tigani! dar deja s-a umplut paharul! nu mai pot! am absolvit scoala de politie din campina, deci sunt un politist cu scoala militara, nu incadrat direct, la bax! imi place la nebunie ceea ce fac! adica dreptate! dar se pare ca sunt singurul din sectie! de ce? pentru ca de 2 ani de cand sunt in politie, am avut 4-5 interventii intre tigani, la scandaluri de proportii! si ce am primit in schimb? un calificativ de sfarsit de an care este "bun" si multe injurii, amenintari la adresa integritatii mele corporale si ale bunurilor mele! de ce asta? pentru ca acum, in prejma sarbatorilor, apropo... lucrez de craciun si revelion, colegii mei "solidari" sunt preocupati sa faca pachete pentru sefi si pentru bunul trai al familiei, culmea... au liber de toate sarbatorile!... zic ei..."ie pentru copilasi... nu pentru noi..." poi da bine domnilor sefi ai ministerului! noi daca suntem mai mici in varsta si in grad, nu trebuie decat sa ne expunem in strada? va zic eu! din atitudinea sefilor fata de noi, intelegem ca ... DA!!! in seara asta, un nou episod! am fost amenintat, lovit, scuipat, injuriat si eu si familia mea, si ca tacamul sa fie complet, masina de serviciu, celebrului logan de 70.000 de euro, i-a fost indoit portbagajul cu pumnii de catre tigani, pt ca erau nervosi ca nu voiam sa ma dezbrac sa ma bat cu ei parte-n parte! ce masuri s-au luat! va spun eu! masuri dictate de sefii care iau 50-60 de mil pe luna: avertismente scrise pentru tulburarea ordinii si linistii publice! pai si ultrajul? pai si faptul ca ne-a fost stirbita autoritatea? nu ii intereseaza! vorba lor:"nu e bine ca sectia sa se inregistreze cu ultraj"! auziti tupeu! eu sunt omorat in strada si lor le pasa ca e bine-vazuta sectia! pai e normala atitudinea lor! ce bine se munceste din birou! fac apel tuturor colegilor si cetatenilor de buna-credinta! sa facem ceva sa se modifice statutul politistului, legea politistului cu mai multe drepturi! va multumesc anticipat! sunt multe de spus! la revedere!
..................eu as propune sa se mareasca pedepsele pentru ,,luarea de mita,, dar sa se se asigure si o protectie ferma politistilor prin modificarea legislatiei, sa luam exemplu de la statele membre ale UE. .................sa se ia act de faptul ca amenzile contraventionale aplicate nu au finalitate cea ce duce la ineficienta in fata cetatenilor si totodata la un comportament inuman din partea politistilor..................
Ne mira ceea ce se intampla in / la / cu m.i.r.a.? Nu. Stim toti ce se intampla (bine, stim ceea ce reusim sa vedem, sa intelegem din ceea ce vedem si auzim si din ceea ce aflam prin mijloace propii).
De ce se intampla ceea ce se intampla? Pai, sa aruncam o privire in istorie, pe la 1945... Multi dintre cei care nu aveau dupa ce bea apa si semnau cu degetul au fost „facuti” politai... Ce faceau ei? Scoteau "chiaburii” din case si ii alungau... Pazeau intelectualii si ii chinuiau... Etc s.a.m.d. Copiii acestora se faceau, de regula, tot politai (dar stiau sa-si scrie numele) – nu era de munca, dar era de ceva bani... Incultura la nivel de agenti era la ordinea zilei si cine gandeste stie de ce... Obiceiul pare ca se pastreaza...
Venim mai aproape de timpurile nostre... Pe la sfarsitul anilor 70 au avut loc alte "recrutari”, de data aceasta din randul muncitorilor mai bine facuti si care acceptau multe mizerii, pe care trebuia sa le dea pe altii...
Sa ajungem in zilele noastre... Prea multi politisti pun virgula intre subiect si predicat! Prea multi politai intocmesc PV de contaventie pe care un avocat le "zboara” de parca n-ar fi fost. Intrebari: o fac ei intentionat, pt ca individul amendat sa scape? Sau chiar nu au idee ce trebuie sa scrie in PV pt a nu fi anulabil? :">
Altceva... Aduc in discutie doua exemple (dar am o multime):
- Pe un bulevard, dupa miezul noptii – din fatza vine o gasca de zurbagii beti care darama cosurile de gunoi, lovesc in banci si racnesc injuraturi la adresa celor care dorm in casele lor...; in spate, doi politai care aveau ca atributie pastrarea ordinii si linistii; la mijloc, doi cetateni pasnici care asteptau masina de noapte... Ce fac "politistii’?! Hai! Se lovesc unul de celalalt, nestiind in ce directie sa dispara! S-au hotarat spre aleile dintre blocuri – au disparut in noapte cu viteza unor hoti profesionisti.
- O fata vine la Sectie si reclama o tentativa de viol... Ce fac tipii care aveau ca atributie sa ii ia declaratia de urgenta? O iau la misto si abia dupa o jumatate de ora ii dau o coala de hartie sa scrie ce a patit... Apoi o intreaba ce pretentii are daca, eventual, individul ar fi prins. Nu pleaca pe teren, nu cheama un echipaj care ar mai fi putut gasi prin zona individul. Nu.
Sa reclam furtul telefonului mobil? Haida-de! :duh:
Pe de alta parte, politist nu poate fi oricine! Dar se "face” politist oricine - una dintre probleme.
Autoritatile italiene au dat o hotarare de a se testa politistii (si pe cei care vor sa fie politai) in privinta rezistentei la stres, luarea deciziilor rapide si altele de gen...
O alta problema: nu stiu de ce, dar agentii care au contact direct cu populatia par timorati (unii) iar altii sunt la extrema cealalta: mistocari / mitocani / violenti. Domnilor! Daca un individ devine agresiv fatza de dv va folositi bastonul, pumnii, chemati ajutor prin statie... Nu stati la lugu-lugu cu borfasul! Folositi forta in mod justificat; nu?! Sigur... Dar unor politai (ca si altor persoane slabe de inger in general) le place sa pocneasca pe acela despre care intelege ca nu va riposta. E corect? Nu. Si vor respect? Cum? Nici puterea nu e pt oricine...
Daca politistul nu isi respecta meseria... Cum sa o respecte cetatenii? :O
In alta ordine de idei: oriunde in lume politistii au salarii mici, ore suplimentare neplatite, viata "aventuroasa”, uneori chiar pe muchie de cutit! Nu e corect sa fie platiti putin, recunosc, dar bani mai multi nu inseamna ca cetatenii au o viata mai linistita si sunt mai protejati!
Numai politistii isi pot schimba propria "soarta”!
Acum, intrebarea de baraj: politistii apara cetatenii si bunurile lor... DAR CINE APARA POLITISTII?
Cu stima!
salut toti utilizatorii! sunt un angajat al m.i.r.a. care abia a ajuns acasa de la serviciu unde a fost, din nou, ultragiat! as vrea sa stiu si eu... cam ce ar trebui sa se intample ca sa se modifice statutul politistului si cam cati politisti trebuie sa moara pentru a avea si noi, cei care ne facem treaba, parte de protectie si de legi pro-politie!?!?!?!?!
Generalizarile sunt, din punctul meu de vedere, inadmisibile! In orice institutie/autoritate/societate comerciala etc. exista si persoane care-si vad de treaba lor si, de multe ori, sunt deasupra sefilor din punct de vedere profesional! Daca ei n-ar exista nici cei care au pile, relatii sau cunostinte nu ar avea loc de "munca" si banii aferenti!
Sa revin la dvs., user-ul care intrebati, in esenta, cum poate fi modificat un act normativ (prefer sa inteleg asta din intrebarea dvs. "ce ar trebui sa se intample ca sa..."; va inteleg starea dar nu am cum sa va ajut).
Un act normativ poate fi modificat potrivit dispozitiilor constitutionale. Pot propune modificarea unui act normativ, respectiv pot avea initiativa legislativa, Guvernul, prin fiecare minister, deputatii, senatorii sau un numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot ai Romaniei. Din nefericire, modificarea Statutului politistilor nu garanteaza respectarea lui de catre mai marii din Politie!
Va urez sarbatori linistite si fericite, dvs. si familiei.
Tinere politist, hai sa-ti zic eu cate ceva...cum ar fi cand postezi ceva pe net sa ai putina grija la gramatica, pt ca atunci cand zici ca esti angajat MIRA si incepi cu "salut toti utilizatorii" nu da bine...
Legat de ce zici tu: nici nu stiu de unde sa incep: lucrezi de 2 ani in politie, si wow, esti de serviciu de sarbatori. Incredibil. In loc sa faca de serviciu politistii aia mai vechi, cu 10-15 ani de serviciu, te-au pus pe tine. Ce magarie...Faptul ca tu faci interventii intre tzigani e f. bine, dar nu daca te duci singur sau cu un coleg. Pt acest gen de interventii sunt jandarmii, mascatii...
Te vad foarte revoltat ca ai colegi care fac pachete pt sefi, ai colegi care "isi fac viata"..daca tu nu practici acest sport, exista o diferenta intre tine si ei: 1. ai coloana vertebrala si nu esti un pup-in-curist, asa ca lumea te va vedea ca pe un politist adevarat, nu ca pe o carpa. 2. Noaptea daca-ti bate cineva la usa sau suna telefonul te trezesti linistit si raspunzi, nu sari din pat disperat ca poate e DGA-ul si nu mai stii pe unde sa arunci "atentiile".
Legat de faptul ca lucrezi la o sectie aflata in mijlocul tziganiei, asta nu e prea placut, dar trebuie sa te conformezi situatiei. In primul rand iti recomand putina psihologie judiciara: cu tziganii totul este mai complicat, cu tzigani trebuie sa stii cum sa abordezi problema. Nu merge sa intrii intre ei si sa zici: Ia gata, toata lumea ciocu mic ca a venit politia, ca s-ar putea sa te faca pachet si sa te trimit prin fax la sectie, cat esti tu de politist. Altele sunt abordarile, dar nu stau acum sa-ti detaliezi pt ca in timp o sa aflii singur ce si cum.
Legat de ultragierile la care esti supus, iarasi ca sa nu stau sa detaliez acum: du-te, vb cu procurorul de la Parchetul de pe langa Tribunal care se ocupa de acest gen de infractiuni si vezi de ce probe ai avea nevoi ca sa poti intocmi un dosar de ultraj: faptul ca unii te-au injurat si scuipat nu e destul, DIN PACATE, si asta nu e vina legii, este vina perceptiei pe care cam toti procurorii din tzara care se ocupa de astfel de cazuri o au: daca nu ai certificat de la IML in care sa ai cateva zile de ingrijire medicala, nu merg ei pe ultraj...Legat de atitudinea sefilor: nu ei sunt in strada, nu ei iau deciziile in momentul respectiv. TU esti acolo si TU trebuie sa actionezi INTELIGENT: nu te descurci, mai chemi niste colegi...nici atunci nu merge treaba, dai prin statie ca urgent ai nevoie de SPIR...si o sa vezi ca inseama o interventie in forta. Au venit mascatii, toti tiganii in duba, la sectie, identificati, iar celor care au facut scandal mare le faci dosare penale la art. 321 CP. Nu e mult, dar facandu-le dosare o sa invete sa te stie putin de frica. Repet: cu tziganul nu trebuie sa o dai parte-n-parte, nu treuie sa te cobori la nivelul lui, pt ca asa nu o sa te stie niciodata de frica.
Legat de atitudinea sefilor: absolut tot ceea ce faci, SCRIE ! "verba volant, scripta manent" ! Toate rapoartele, inainte sa le prezinti sefului, inregistreaza-le, sa figureze undeva. Scrii degeaba, nu te baga nimeni in seama, si sefii tai de la sectie au niste sefi mai sus. Te adresezi la IGPR, si acolo pot sa ajunga rapoartele tale. Oricum, la cum ai prezentat situatia, ce pot sa-ti faca: calificativul ti l-au dat nasol (cu "bun" nu poti fi avansat, nici macar la termen), servicii de sarbatori faci, prime presupun ca nu primesti, ce-ti mai pot face ?
Si un sfat: nu te mai preocupa atat de ceea ce face colegul X, ceea ce face colegul Y. Tu vezi-ti de treaba ta, fi serios, fa-ti datoria si la un moment dat o sa iasa si soarele pe strada ta.
Si un sfat: nu te mai preocupa atat de ceea ce face colegul X, ceea ce face colegul Y. Tu vezi-ti de treaba ta, fi serios, fa-ti datoria si la un moment dat o sa iasa si soarele pe strada ta.
Am citit cu interes postul, care a avut un final apoteotic! Scrieti din experienta, stimat coleg, sau asa credeti ca se intampla, in general?
Va rog sa-mi iertati curiozitatea, dar si eu traiesc in Romania si m-as bucura sa aflu ca "a iesit soarele si pe strada" cuiva care nu are cunostinte sau carnet de partid!
Alte discuții în legătură
Agresat de organ...
AduTsuuu
Buna ziua , am nevoie de un sfat de la voi care sunteti in pas cu legea, va rog sa imi spune-ti unde mai exact ma duc sa fac plangere? Am fost incatusat din ... (vezi toată discuția)