Buna seara,
Am fost disponibilizat recent de la firma la care lucrez si in acelasi timp am un pfa pe norma de venit inffintat.
Conform legii poti beneficia de somaj in cazul in care ai fost disponibilizat si ai venituri din activitati independente care sunt mai mici de 500 lei /luna
Mentionez ca in cazul pfa-ului am avut venituri 0 in 2010, iar in 2011 am avut venituri de 1400 ron anual.
Doamnele de la somaj sustin ca s-a modificat legea
Care este adevarul?
Art. 34 din Legea nr.76/2002:
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii; b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare
....
Art. 15 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002:
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale
In calitate de PFA, puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri realizate in aceasta calitate cu conditia ca acestea sa fie mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare.
Multumesc pentru raspuns insa cei de la Anofm sustin ca s-a modificat aceasta prevedere in 2010 si indiferent de venitul obtinut ca si pfa nu poti beneficia de somaj
Legea 233/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca nu modifica textul articolului 34 citat mai sus.
De asemenea, OUG nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale care modiifca si Legea nr.76/2002 nu modifica textul articolului 34 citat mai sus.
Aceste doua acte normative au fost adoptate in 2010 ... prin urmare, din continutul lor nu reiese ca s-a modificat ceea ce eu v-am relatat mai sus.