avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces de evacuare a doua oara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces de evacuare a doua oara

Buna ziua,

Cineva a deschis in 2008 un proces de evacuare silita a cuiva, sa-i zicem X, dintr-un imobil care ii apartinea. Procesul s-a judecat in acelasi an, i s-a dat castig de cauza prorietarului si s-a incheiat cu hotararea ca X sa fie evacuat silit.
Din diverse motive, sentinta nu a fost dusa la indeplinire, X nu a fost evacuat, proprietarul nu a apelat la organele in drept care sa-l scoata pe X din casa.
Au trecut anii, timp in care X a ramas in acel imobil.
Anul asta, 2012, acelasi cineva deschide din nou un proces de evacuare silita contra mai multor persoane aflate pe aceeasi proprietate a sa, printre care si acel X.
(In 2008 actiunea era indreptata doar impotriva lui X, desi nu era singurul care locuia acolo abuziv, sa zicem asa)

Este posibil sa se judece aceeasi cauza de doua ori, sa se ceara a doua oara evacuarea silita a lui X odata ce acest lucru a fost deja judecat?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: marfan , utilizator 20:01, 12 Iunie 2012
Da, este nu numai posibil, ci chiar obligatoriu sa se solicite inca odata evacuarea silita a lui X.
Asta deoarece prima evacuare s-a perimat pentru ca nu a fost dusa la indeplinire in termen de 6 luni de la inceperea executarii.
Vedeti .Art. 389 Cod proc. civila.
Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei....
Daca se face o noua cerere de executare, se va face mai intai, o noua somatie, la care nu se va mai alatura titlul ce se executa.
Multumesc

Dar instanta poate admite la nesfarsit o aceeasi cauza, care se tot perimeaza dupa 6 luni? (presupunand ca nu o pune in aplicare). Nu e risipa de timp si efort ppentru instanta sa reia acelasi caz? Reclamantul nu trebuie sa justifice in fata instantei de ce a lasat sa treaca acel timp, nu are nicio obligatie in acest sens?

Multumesc
Din moment ce textul de lege prevede astfel... Judecatorul nu are niciun temei legal sa opereze in modul sugerat de dvs.
marfan a scris:

Multumesc

Dar instanta poate admite la nesfarsit o aceeasi cauza, care se tot perimeaza dupa 6 luni?


Nu poate la nesfarsit, pentru ca in acest caz intervine prescriptia dupa 3 ani, deoarece aceasta nu este intrerupta de fiecare data cand se depune o noua cerere de executare, daca cererea anterioara a fost perimata.
Art. 405 Cod proc. civ.
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Vedeti si art. Art. 405^2 ultimul alineat, c.p.civ.
"Prescriptia nu este intrerupta daca cererea de executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea".
Deci, daca se procedeaza asa timp de 3 ani, executarea se prescrie.
Acesta este temeiul legal al judecatorului si asa va opera.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Am inteles, am confundat perimarea cu prescriptia.

1. Prin urmare, dupa cele 6 luni executarea e perimata, trebuie alta actiune (?) si in virtutea ei se face executarea. Cei 3 ani insa vor curge de la prima solutionare?

2. cei 3 ani au trecut din 2008, dar intreleg ca in materie de imobiliare (evacuare silita, in cazul asta) termenul e de 10 ani ?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie anna2000 anna2000 actiunea are ca si obiect revendicare imobiliara. prin sentinta se dispune lasarea in deplina posesie si folosinta imobilul, precum si executarea de lucrari la ... (vezi toată discuția)
Executari silite Tinu21 Tinu21 Va rog mult,explicati-mi termenii,nu sunt de specialitate,pot dpar sa banuiesc intelesul din urmatorul text,tot de pe siteul d-voastra \\"\\\\"Potrivit ... (vezi toată discuția)
Executare stiuculita stiuculita Buna seara. Am si eu o nedumerire. Am pierdut un proces in anul 2010 luna ianuarie si prin sentinta trebuie sa platesc anumite sume si penalitati pentru ... (vezi toată discuția)