avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incheierea contractului cu litera I
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incheierea contractului cu litera I

buna am si eu o intrebare : acum 2 luni si ceva m-am angajat la un magazin alimentar pe postul de vanzatoare. patronul sustine ca mi-a facut cm ci contract dar eu nu am semnat nimic si nici nu am primit o copie dupa comtract. ideea e ca acum o saptamana l-am anuntat ca nu mai pot veni la munca si mi-a spus ca daca nu stau pana isi gaseste fata imi incheie contrctul cu litera I.( mentionez ca este pretentios si ultima data cand a avut nevoie a cautat o luna.) imtrebarea mea este daca poate face lucrul asta si este in regula din punct de vedere legal? multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 09:43, 26 Mai 2012
1. LItera ”i” nu mai exista .. in prezent, concedierea disciplinara se face in baza art.61 lit.a C.mun.
Acest lucru se poate face numai dupa ce se efectueaza o cercetare disciplinara prealabila.
In caz contrar, concedierea este lovita de nulitate absoluta.
Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
......

Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. Potrivit art.8 alin.3 din HG nr.500/2011:
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

3. Art. 16 C.mun.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....

4. Refuzul angajatorul de a inmana salariatului un exemplar din c.i.m. este sanctionat contraventional de catre ITM , potrivit art.260 alin.1 lit.p C.mun. , cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

5. In acest sens, depuneti o sesizare catre ITM.
Din ce prezentati dvs. inteleg ca o incetare a activitatii pare exclusa, puteti sa va depuneti demisia. Daca angajatorul dvs. nu si-a respectat cel putin una din obligatiile sale din CIM puteti demisiona fara preaviz. Daca nu puteti invoca acest articol din Codul muncii puteti demisiona cu un preaviz de cel mult 20 de zile lucratoare, respectiv preavizul din CIM. Daca nu ati primit un exemplar din CIM puteti demisiona fara preaviz. Este posibil totodata nici sa nu aveti CIM si atunci puteti parasi fara probleme locul de munca.





Am o completare pentru comentariul anterior. Ma refeream la incetarea activitatii cu acordul partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire privind articole din codul muncii anda73 anda73 buna seara,ma puteti ajuta sa imi spuneti ce prevad urmatoarele articole: -art 28 litere: a,b,c,g,k,m. din sectiunea nr 2, cap \\\\"Drepturile ... (vezi toată discuția)
Conteaza si acum litera i in cartea de munca? szaky szaky Conteaza si acum litera I in cartea de munca? Ce fel de dezavantaj pot sa am daca desfac carte mea de munca si introduc litera I? Va rog sa ma ajutati cu ... (vezi toată discuția)
Sanctionare pecuniara nerespectare preaviz Bubinubi Bubinubi Buna ziua, va rog sa ma indrumati in urmatoarea problema: avem un angajat care, cu 3 zile inainte de incheierea preavizului (ultima zi de preaviz ... (vezi toată discuția)