1. LItera ”i” nu mai exista .. in prezent, concedierea disciplinara se face in baza art.61 lit.a C.mun.
Acest lucru se poate face numai dupa ce se efectueaza o cercetare disciplinara prealabila.
In caz contrar, concedierea este lovita de nulitate absoluta.
Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
......
Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
2. Potrivit art.8 alin.3 din HG nr.500/2011:
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
3. Art. 16 C.mun.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....
4. Refuzul angajatorul de a inmana salariatului un exemplar din c.i.m. este sanctionat contraventional de catre ITM , potrivit art.260 alin.1 lit.p C.mun. , cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
5. In acest sens, depuneti o sesizare catre ITM.
Din ce prezentati dvs. inteleg ca o incetare a activitatii pare exclusa, puteti sa va depuneti demisia. Daca angajatorul dvs. nu si-a respectat cel putin una din obligatiile sale din CIM puteti demisiona fara preaviz. Daca nu puteti invoca acest articol din Codul muncii puteti demisiona cu un preaviz de cel mult 20 de zile lucratoare, respectiv preavizul din CIM. Daca nu ati primit un exemplar din CIM puteti demisiona fara preaviz. Este posibil totodata nici sa nu aveti CIM si atunci puteti parasi fara probleme locul de munca.