Buna ziua,
va rog sa ma indrumati in urmatoarea problema:
avem un angajat care, cu 3 zile inainte de incheierea preavizului (ultima zi de preaviz 04.10.2013), a parasit locul de munca si in urmatoarele zile nu s-a mai prezentat la serviciu, astfel ca angajatorul doreste sanctionarea pecuniara a acestuia.
Pentru acest lucru am convocat salariatul pt data de 10.10.2013 pentru a-si justifica absentele nemotivate, astfel ca in perioada 3.10.2013 - 09.10.2013 i-am facut decizie de suspendare cim cf. 51 alin 2 (absente nemotiv).
In data de 10.10.2013 angajatul nu s-a prezentat la convocare (transmisa prin posta) si nici confirmarea de primire nu am primit-o pana la acel moment, asa ca i-am prelungit suspendarea (am intocmit decizia) pana la sosirea confirmarii de primire. La data de 24.10.2013 am primit plicul inapoi (destinatarul nu a ridicat recomandata de la posta – neoficial, am aflat ca este plecat din tara deja).
Cum ma sfatuiti sa procedez?
1. Suspendarile nu le-am operat inca in revisal.
2. Am dispozitie sa-l sanctionez pecuniar.
3. a doua perioada de suspendare trebuie facuta in baza Art. 52. - (1) a (pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii)?
4. Pot sa-i incetez cim cu 25.10.2013 cf. 81 (7)?
Nu este vorba despre o amenda si sanctionare prin reducerea salariului de baza cf Art. 248. - (1) c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%, in cazul nostru pentru 1 luna. Gresesc cu ceva?
Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
...
Art.248 c.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta. .
....
In acest caz, daca sanctiunea s-a aplicat fara a se efectua o cercetare disciplinara prealabila, atunci decizia de sanctionare este lovita de nulitate absoluta.
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca, in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.