avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general vanzare masina sub valoare de achizitie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

vanzare masina sub valoare de achizitie

buna ziua, societatea vrea sa vanda o masina sub valorea de achizitie, diferenta dintre valoarea ramasa si cea de vanzare este deductibila la calculul impozitului si ce se intampla cu tva dedus la cumparare dar nerecuperat prin factura de vanzare
Cel mai recent răspuns: MONICA GARLEA , Consultant fiscal 16:23, 29 Decembrie 2008
inca o precizare, am citit pe diverse forumuri ca valoarea neamortizata este deductibila chiar daca vanzarea nu se face prin unitati specializate ,eu in programul de legislatie care il am nu am gasit asa ceva, la art. 24 punct 71cu 5 din norme scrie clar ca este deductibila daca vanzarea se face prin unit.specializate
1. La art. 24 alin. (15) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare este definita valoarea ramasa neamortizata.
Prin valoare fiscala ramasa neamortizata se intelege diferenta dintre valoarea de intrare fiscala si valoarea amortizarii fiscale.
Daca societatea Dvs. vinde utilajul la o valoare mai mica decat valoarea ramasa neamortizata, partea din valoarea ramasa neamortizata care nu se acopera cu venitul obtinut din vanzarea utilajului este considerata cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.
Conform prevederilor art. 21 alin.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
In situatia in care utilajul se vinde la o valoare mai mica decat valoarea ramasa neamortizata,nu aveti obligatia sa colectati TVA la nivelul TVA-ului pe care societatea l-a dedus la data achizitiei utilajului.
Ajustarea taxei deductibile se face numai pentru bunurile de capital prevazute la alin.2 lit.a) al art. 149 din Legea nr. 571/2003,cu modificarile si completarile ulterioare,achizitionate sau fabricate de la data aderarii.
multumesc pentru raspuns ghola, spune-mi te rog daca am inteles corect, deci daca vand la o valoare mai mica decat cea neamortizata nu trebuie sa colectez tva la diferenta ramasa neamortizata si valoarea de vanzare, dar aceasta diferenta trebuie s-o consider nedeductibila la calculul impozitului.
Este asimilat unei unitati specializate un departament propriu societatii in cauza, care are ca atributiii achizitionarea/ utilizarea/ instrainarea de mijloace fixe.
In opinia mea apelarea la serviciile unui evaluator poate fi salutara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare auto golf 5 georgianan georgianan buna ziua!am o nelamurire,,,poate ma puteti ajuta... in 2005 am achizitionat o masina, cu leasing pe un an...durata de amortizare s-a pus 5 ani , urmand sa se ... (vezi toată discuția)
Vanzare mijl fix sub valoare neamortizata DanielaPintea DanielaPintea Achizitie intracomunitara Mijloc Fix: 2133 = 404 2000 RON TVA (taxare inversa): 4426 = 4427 380 RON Problema: Vanzare Mijloc Fix la valoare < ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism lorena2710 lorena2710 buna ziua, am si eu nevoie de ajutor. am o soc care a achizitionat un autoturism in 2008 cu o valoare de 70000lei , iar acum as dori sa -l vand unei ... (vezi toată discuția)