avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Exista posibilitatea inchiderii automate a unui s.r.l. ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Exista posibilitatea inchiderii automate a unui s.r.l. prin lipsa de activitate?

In noiembrie 2003 am infiintat o firma care a functionat efectiv pana in 2008, iar de la apariatia impozitului forfetar n-am mai facut absolut nimic pe firma. Intelesesem ca firmele care n-au activitate vor fi inchise automat. M-am uitat si am vazut ca sunt datorii care cresc de la un an la altul, neavand nici un fel de activitate. Este posibil asa ceva? Stie cineva ceva despre asta? Sau trebuie sa o inchid? Sau cum sa fac?
Cel mai recent răspuns: olden , utilizator 11:01, 29 Mai 2012
O firma nu se inchide "automat" .Trebuie sa depuneti cerere la Registrul comertului de radiere a societatii. Nu este asa simplu!
Nu se inchide automat nici o societate din Romania, mai ales pentru inactivitate. Dizolvarea, lichidarea si radierea unei societatii se face in anumite conditii, fie prin vointa asociatilor, fie din motive ce tin de respectarea prevederilor legale cu privire la organizarea si functionarea societatiilor comerciale.
Asadar, trecerea timpului nu poate insemna decat acumularea de obligatii fiscale neindeplinite care genereaza dobanzii si penalitati de intarziere si care se vor rasfrange asupa asociatilor si administratorului pentru lipsa interesului de a face ceva cu societatea.
Acte necesare radiere SRL – fara numire lichidator:
- Cerere de radiere (original)
- Certificatul de inregistrare şi anexele sale
- Situaţia financiară de lichidare – bilant de lichidare vizat de un expert contabil
- Hotararea de repartizare a activelor societatii comerciale aprobata de asociati (copie)
- Certificat de atestare fiscala din care sa rezulte ca nu exista datorii
- Imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale, in hotarare AGA
- Dovada platii taxelor de registru

În prima etapă se depune la registrul comerţului cererea de înregistrare însoţită de hotărârea asociaţilor/membrilor GIE de efectuare concomitentă a dizolvării şi lichidării societăţii luată cu cvorumul şi majoritatea prevăzută de lege pentru modificarea actului constitutiv, atunci când aceştia sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii (original), dovada acordului creditorilor privind stingerea pasivului sau regularizarea lui (original) şi, dacă este cazul, avizele prevăzute de legile speciale (original).

În etapa a doua, după expirarea termenului de opoziţie de 30 de zile de la publicarea hotărârii de dizolvare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a, comerciantul va depune, cerere de radiere însoţită de hotărârea de repartizare a activelor rămase după plata creditorilor luată prin votul unanim al asociaţilor/membrilor (original), situaţia financiară de lichidare şi de repartizare a activului aprobată de asociaţi/membri (copie), certificatul de înregistrare şi anexa/anexele la acesta (originale), certificatul emis de organul fiscal competent din care să rezulte că societatea nu are datorii la bugetul de stat şi la contribuţiile sociale (original) şi, dacă este cazul, hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a respins opoziţia.
sursa ORC
Nu puteti inchide societatea fara plata datoriilor rezultate din "forfetar". Trebuie sa rezolvati intr-un fel cu datoriile alea ca se tot aduna. Platiti macar obligatiile principale si vedeti dupa aia ce faceti cu celelalte.

In Romania e la fel de greu sa inchizi o firma pe cat de greu este sa o deschizi. Din acest motiv lumea s-a cam linistit cu SRL-urile in Romania preferand sa plece din tara.
Studiati site-ul onrc: [ link extern ] .

Alte discuții în legătură

Fuzionarea companiilor darkman darkman Buna ziua, Detin doua firme, dar una dintre ele nu are o activitate atat de infloritoare incat sa imi permit cotabilul si forfetarul. M-am interesat sa o ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Închidere firmă. care sunt etapele? PopCristi PopCristi Buna ziua Imi puteti spune care sunt pasi pentru a inchide o firma? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)