avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amnistia postcondamnatorie - efecte asupra pedepsei ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amnistia postcondamnatorie - efecte asupra pedepsei principale si complementare

Amnistia postcondamnatorie are ca efect redobândirea, de drept, a gradului militar pierdut de către cel condamnat, în urma aplicării pedepsei complementare a degradării militare?
Amnistia produce efecte asupra pedepselor complementare, inlaturandu-le..si totusi degradarea militara are un caracter perpetuu si se executa dupa ramanerea definitiva a hot de condamnare...deci se va redobandi gradul militar?
Cel mai recent răspuns: ana_nana , utilizator 11:53, 25 Iulie 2013
Nu , amnistia se refera numai la iertarea de pedeapsa de executat , nu si la pedepsele complentare ale pedepsei aplicate , in conformitate cu disp.art.119 c.pr.pen. , deci nu are efect si asupra masurilor la care va referiti(alin.2 al textului de lege)

Art. 119

Efectele amnistiei

Amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârşită. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării. Amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie.

Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă, măsurilor educative şi asupra drepturilor persoanei vătămate.
Dar din moment ce pedeapsa complementara se aplica in legatura cu aplicarea unei pedepse privative de libertate, daca se iarta pedeapsa de inlaturat nu este logic ca se va inlatura si pedeapsa complementara?
Nu, amnistia nu inaltura pedespele complementare
Textul de mai sus , nu lasa loc echivocului.
De fapt , prevederea legala aratata si stipulata de art.119 , a fost confirmata si de dl.avocat Munteanu
@maitee, colegii au avut opinii pertinente , INSA cu privire la efectele amnistiei asupra padepselor complementare, incap mai multe discutii.
Amnistia nu are efecte asupra masurilor de siguranta, masurilor educative si asupra drepturilor persoanei vatamate.

Trebuie sa avem in vedere care sunt masurile de siguranta:
Art. 112

Felurile măsurilor de siguranţă
Măsurile de siguranţă sunt:
a) obligarea la tratament medical;
b) internarea medicală;
c) interzicerea de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o altă ocupaţie;
d) interzicerea de a se afla în anumite localităţi;
e) expulzarea străinilor;
f) confiscarea specială;
g) interdicţia de a reveni în locuinţa familiei pe o perioadă determinată;
h) confiscarea extinsă.

Care este scopul masurilor de siguranta?
Măsurile de siguranţă au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute de legea penală.

De aceea , amnistia nu poate avea efect asupra acestor masuri, pentru ca scopul lor este cel al preventiei comiterii de noi infractiuni si inlaturarea unui potential pericol.

Care sunt pedesele complementare?
Pedepsele complimentare sunt, conform art. 53 Cod penal :

a) interzicerea unor drepturi de la unu la 10 ani;
b) degradarea militară.


Deci am stabilit faptul ca masurile de siguranta nu fac parte din categoria pedepselor complementare, mai ales pentru ca masurile de siguranta se pot aplica unei persoane, chiar daca acesteia nu i s-a aplicat vreo pedeapsa.

Art. 119Cod penal, Efectele amnistiei:

Amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârşită. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării. Amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie.

In speta de fata vorbim despre amnistia postcondamantorie, cata vreme s-a aplicat o pedeaspsa ( principala si complementara).
Daca amnistia inlatura executarea pedepsei si consecintele condamnarii, atunci si o pedeapsa complementara este tot o consecinta a condamnarii. Ca urmare, ea va fi inlaturata, odata cu pedeapsa principala si cu toate consecintele condamnarii.Cu exceptia celor prevazute in art. 119 ,alin. 2 , Cod penal.
Acum , pentru o mai mare lamurire, m-am gandit sa mai fac si urmatoarele precizari privind masura degradarii militare , care are un regim aparte, prin dispozitiile legii speciale, in caz de amnistiere a pedespei aplicate. Dupa cum stim specialul deroga de la general , insa oricum nu ar fi cazul, avand in vedere cele stabilite pana acum.
Astfel, va voi cita niste dispozitii ale legii privind Statutul cadrelor militare, Legea nr. 80/1995, care sper sa va lamureasca:
Capitolul 5 - Degradarea militara, scoaterea din si reluarea in evidenta militara a ofiterilor, maistrilor militari si subofiterilor
Art. 69
Degradarea militara se aplica, in conditiile prevazute de legea penala, cadrelor militare in activitate, in rezerva si in retragere, condamnate la pedeapsa complimentara a degradarii militare prin hotarire judecatoreasca.
Art. 70
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate, in rezerva si in retragere, carora li s-a aprobat renuntarea la cetatenia romana ori au dobindit si o alta cetatenie si s-au stabilit in strainatate, se scot din evidenta militara.
Art. 71
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii prevazuti la art. 69 si 70 se scot din evidenta militara, astfel:
a) prin ordin al sefului Statului Major General, cei care au avut grade de generali si amirali;
b) prin ordin al comandantilor stabiliti de seful Statului Major General, cei care au avut grade de ofiteri, maistri militari sau subofiteri.
Art. 72
In cazul in care intervine o alta hotarire judecatoreasca, prin care s-a pronuntat achitarea sau prin care nu se mai aplica pedeapsa complimentara a degradarii militare, cei in cauza sint reluati in evidenta militara, cu gradul avut, prin ordinul celor care au dispus scoaterea din evidenta. In aceasta situatie, timpul cit au fost degradati se include in calculul stagiului in grad, iar cadrele militare respective pot cere prin instanta judecatoreasca reparatii morale si materiale pentru prejudiciile ce li s-au adus.
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii carora li s-a aplicat degradarea militara si care au fost amnistiati sau gratiati de pedeapsa complimentara a degradarii militare, precum si cei care au fost reabilitati se reiau in evidenta militara si, in raport cu nevoile fortelor armate, li se poate reda orice grad militar, pina la gradul avut inclusiv.
Cadrele militare in rezerva care au redobindit cetatenia romana si anterior au fost scoase din evidenta militara, pot fi reluate in evidenta, la repatriere .
Redarea gradului potrivit alin. 2 se face prin:
a) decret al Presedintelui Romaniei, pentru generali si amirali;
b) ordin al sefului Statului Major General, pentru ceilalti ofiteri, maistri militari si subofiteri.
Redarea gradului ca urmare a amnistierii, gratierii sau reabilitarii nu atrage, de drept, rechemarea in activitate, iar timpul cit au fost degradati nu se ia in calculul stagiului in grad si al vechimii de cadre militare in activitate.



Acestea sunt opiniile mele, insa, daca cineva are alte argumente, il invit la dezbatere, discutia ramanand deschisa :)

:bow:

Alte discuții în legătură

Pedepse maite21 maite21 1. Pedeapsa complementara a degradarii militare este una absolut determinata? Deoarece se precizeaza ca pedeapsa absolut determinata e prevazuta expres in lege ... (vezi toată discuția)
Amnistia oana-teodora oana-teodora Cand intervine amnistia? In ce situatii? (vezi toată discuția)
Pedepese complementare cypyk cypyk Rog pe cei care pot, sa imi expuna si mie articolele din codul penal care prevad pedepsele complementare si accesorii? S-au introdus pedepse complementare ... (vezi toată discuția)