avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa renunt doar la o parte din mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa renunt doar la o parte din mostenire?

Buna ziua, am o mare dilema: tatal meu a decedat anul trecut si acum se face succesiunea. Eu sunt singurul copil, el mai are 2 frati in viata si un frate este decedat -cu 2 urmasi. Acum se va dezbate o succesiune in orasul natal al tatalui pe o mostenire de la bunicii mei-parintii tatalui = la aceasta nu am pretentii vreau sa renunt la ea. Se va dezbate peste cateva luni si o alta succesiune in orasul in care a locuit, pe o mostenire din partea bunicilor-parintilor mamei. Aici eu nu trebuie sa renunt ci sa accept mostenirea. Cineva mi-a zis ca daca eu renunt la mostenire, renunt la tot....va rog sa ma lamuriti ... nu as putea sa fac cum am zis?
Cel mai recent răspuns: giomoco , utilizator 10:44, 31 Mai 2012
Asa este! Daca nu acceptati succesiunea tatalui dvs nu va puteti prezenta la celelalte succesiuni dupa bunici Materni sau paterni. Iar acceptarea sau renuntarea nu se face Decat pentru tot. Adica nu se poate renunta pentru o parte doare, se renunta la tot. Este vorba de dreptul de mostenire privit in globalitatea sa nu de a accepta niste bunuri sau nu! Deci trebuie sa acceptati mostenirea!
Va multumesc pentru explicatii.
~ Conținut șters la cerere ~
giomoco a scris:

Buna ziua, am o mare dilema: tatal meu a decedat anul trecut si acum se face succesiunea. Eu sunt singurul copil, el mai are 2 frati in viata si un frate este decedat -cu 2 urmasi. Acum se va dezbate o succesiune in orasul natal al tatalui pe o mostenire de la bunicii mei-parintii tatalui = la aceasta nu am pretentii vreau sa renunt la ea.

STOP! Sunt doua mosteniri diferite. Tu pe tatal tau il mostenesti oricum,si i-ai putea mosteni si pe bunicii tai prin reprezentare. Daca vrei sa renunti,alegerea ta,insa mostenirea tatalui banuiesc ca o accepti,nu? De fapt asta se intelege. Nu am dedus decat ca la mostenirea bunicilor nu ai pretentii.

giomoco a scris:

Se va dezbate peste cateva luni si o alta succesiune in orasul in care a locuit, pe o mostenire din partea bunicilor-parintilor mamei. Aici eu nu trebuie sa renunt ci sa accept mostenirea. Cineva mi-a zis ca daca eu renunt la mostenire, renunt la tot....va rog sa ma lamuriti ... nu as putea sa fac cum am zis?

Sa inteleg ca si mama ta e decedata din moment ce faci referire la reprezentarea succesorala. Da,cum ti s-a spus mai sus,aici poti accepta si iti iei partea cuvenita. Pe mama ta deasemenea o mostenesti in totalitate,ca si pe tata.

Sper ca am inteles bine si deasemenea si tu.
Da. Sunt doua succesiuni diferite. Incerc sa fiu cat mai clara...stiu ca este totul cam incurcat.
1. mama traieste. impreuna cu mine suntem mostenitoare in urma decesului sotului ei, tatal meu (pe un bun ce deriva in urma mortii parintilor mamei, mama si tata fiind impreuna trecuti pe acel bun). la aceasta succesiune ea renunta in favoarea mea.
2. succesiunea din partea parintilor tatalui este si mai incurcata cu frati in viata, altii decedati...ideea e ca nu am pretentii acolo, asa ca renunt.
3. daca eu fac acum un act de renuntare la mostenire in cazul 2. inseamna ca pierd si mostenirea de la punctul 1.? dar daca fac prima oara succesiunea de la punctul 1. si apoi renunt la 2., conteaza?
Cele doua succesiuni se dicsuta in orase diferite.
Sper ca am fost destul de clara, daca nu voi reveni si cu alte detalii, as dori tare mult sa ma lamuresc pentru ca nu am posibilitatea acum sa ma deplasez in orasul cu pricina si sa ma informez acolo...am bebe de 3 luini si e mai dificil. Si nici nu ne permitem sa pierdem punctul 1.
Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
giomoco, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la o mostenire din partea bunicilor tatalui meu care ... nina2014 nina2014 Buna ziua! La o mostenire din partea bunicilor tatalui meu care este decedat participa si mama mea sau doar noi, fratii. Mentionez ca toti suntem adulti. ... (vezi toată discuția)
Cat ii revine nepotului si cat fiicei supravietuitoare luminitacoman luminitacoman Subiect: Nora isi mosteneste socrii ? Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a ... (vezi toată discuția)