buna ziua!sunt educatoare titulara si as dori sa stiu daca dupa efectuarea concediului pentru cresterea copilului mai beneficiez de concediu de odihna neefectuat inainte de intrarea in prenatal.mai exact,in 10mai 2010 am intrat in prenatal iar in 27iunie 2012 trebuie sa ma intorc la serviciu.avand in vedere ca este vacanta mai beneficiez de concediu de odihna aferent lunilor lucrate in anul scolar 2010-2010?astept raspuns,va multumesc
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Insa, potrivit alin.3 al art.146 C.mun., angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Parerea mea , este ca la data intrarii in concediu prenatal trebuia sa faceti o cerere de reprogramare a CO.
Sigur, aveti dreptul la concediu de odihna neefectuat proportional cu timpul lucrat pentru anul in care a intervenit suspendarea de drept a CIM pe baza concediului de maternitate. Dreptul de concediu de odihna neefectuat , se reporteaza in cazul dumneavoastra pentru anul in care urmeaza sa reluati activitatea. Dat fiind faptul ca CIM a fost suspendat de drept si la cererea dumneavoastra fizic , nu aveati cand sa efectuati concediul de odihna. Aveti castig de cauza.