avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit platit de cei care stau cu chirie la stat?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit platit de cei care stau cu chirie la stat?

Buna ziua!

As dori sa stiu daca cei care locuiesc intr-o locuinta de stat pentru care platesc lunar chirie, sunt obligati sa plateasca impozit pe cladire, deoarece am constatat cu foarte mare surprinede ca in Municipiul Constanta sunt multe persoane care sustin ca platesc de ani buni impozit pe cladire, chiar daca acestia platesc lunar o anumita suma stabila ca si chirie. Eu stiam ca impozit platesc persoanele care detin o proprietate nu si chirasii,
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lili_soaca , utilizator 11:56, 28 Mai 2012
" Contribuabili, în cazul impozitului pe clădiri, sunt proprietarii acestora, indiferent de clădire şi de locul unde sunt situate în România. Contribuabilii datorează impozitul pe clădiri şi în situaţia în care clădirea este administrată sau folosită de alte persoane decât titularul dreptului de proprietate şi pentru care locatarul sau concesionarul datorează chirie ori redevenţă în baza unui contract de închiriere, locaţiune sau concesiune, după caz."

In mod normal impozitul pe cladire il plateste proprietarul locuintei.Plata chiriei nu creaza dreptul de proprietate.
Sun obligate la plata taxei pe cladire, calculata in conditii similare impozitului pe cladiri, persoanele juridice care au inchiriat/ concesionat cladiri proprietate a statului sau unitatii administrativ teritoriale ( Cod fiscal, art 249, alin 3)
3)Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri
[ link extern ]
deci sa inteleg ca persoanelor fizice carora li s-a retinut impozit pe cladire in toata aceasta perioada, li s-a retinut in mod eronat?
pentru ca exista un paradox aici, unii care nu s-au interesat daca este normal sa plateasca aceast impozit, au platit si asta e, iar altii care au pus sub semnul legaliatii plata acestui impozit au fost lasati in pace...aici mie mi se pare o chestiune de interpretare eronata, cum nu de putine ori am intilnit si in acelasi tinp un abuz ca sa ma exprim elegant,,,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit pe cladire pt chiriasii locuintelor anl SimionescuAlina SimionescuAlina Primaria orasului Mangalia ne-a informat ca avem de plata impozitul pe cladire plus penalitati din 2012 pana in prezent.Mentionez ca noi suntem chiriasi din ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite iulianatescu iulianatescu Buna ziua, noi suntem o asociatie de crescatori animale si am concesionat pas une de la primarie .trebuie sa platim si impozit pe terenul concesionat sau numai ... (vezi toată discuția)
Taxa /impozit cladiri apartinand domeniului public georgianaleo georgianaleo Buna ziua, as dori sa stiu daca cabinetele medicale individuale, birourile notariale publice sunt obligate sa plateasca taxa (impozitul ) pe cladirea in care ... (vezi toată discuția)