avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua,

Ma aflu in situatia in care am ramas fara job si trebuie sa depun dosarul la somaj.
Desi am o vechime de 15 ani pe cartea de munca, in ultimii 3 ani am lucrat la o firma particulara care mi-a trecut in cartea de munca jumatate de norma (4 ore) pentru a plati contributii la salariul minim pe economie (mentionez ca am studii superioare si ar fi trebuit sa primesc 1200 ron salariu minim). Mergand cu dosarul la somaj, mi s-a comunicat ca nu pot beneficia de acest ajutor deoarece figurez in acte cu jumatate de norma.
Va rog mult ajutati-ma cu o informatie legata de aceasta situatie, dupa ce am ramas fara slujba, ma aflu acum in situatia in care nu voi primi nici un leu dupa 15 ani de munca??? Am contribuit in toti acesti ani la plata ajutorului de somaj, mi se pare aberant sa nu pot beneficia pentru cateva luni de dreptul meu.

Va multumesc din suflet pentru ajutor,
Sally
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
sally_daisy, utilizator
Cel mai recent răspuns: sally_daisy , utilizator 16:35, 28 Mai 2012
1. Pentru a beneficia de indemnizatia e de somaj trebuie ca in cele 24 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. - Cele 12 luni de cotizar el a somaj trebuie sa fie cu progran normal de lucru adica cu 8 ore pe zi.
- In cazul in care dvs. ati avut CIM cu 4 ore pe zi atunci trebuie sa aveti 24 de luni cotizate la somaj pentru a echivala cu cele 12 luni cu program normal.

3. - Din ce spuneti dvs. inteleg ca aveti aceste 24 de liuni cu 4 ore pe zi.
- Neaprobarea indemnizatiei de somaj se poate datora unor perioade (din ultimele 24 de luni) in care nu ati avut stagiu de cotizare la somaj (cum ar fi concediile medicale).

4. - Deci respingerea indemnizatiei de somaj nu se datoreaza faptului ca ati avut 4 ore pe zi ci faptului ca, poate, ati avut perioade necotizate la somaj.
- Daca stiti ca ati prestat activitate in toate cele 24 de luni mergeti la Agentia de Somaj sa va spuna exact motivul legal al neaprobarii indemnizatiei de somaj.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...
(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
...

Va multumesc din suflet pentru precizari. Nu exista in ultimile 24 de luni perioade in care sa nu fi cotizat, iar zile de concediu medical nu am avut nici macar una. (nu am beneficiat nici de zilele de concediu de odihna in totalitate).
In cei 3 ani de cand mi-a fost facuta modificarea in cartea de munca, respectiv trecerea la 4 ore, am cotizat luna de luna, asa incat nu ar fi trebuit sa am probleme.
Ma puteti ajuta cu informatii legate de cum se calculeaza ajutorul de somaj in situatia mea si cat timp pot beneficia de el?

Va multumesc anticipat...
1. Din Legea 76/2002:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

- Indicartorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
- In cazul dvs. cei 7% se aplica asupra mediei salariului pe cele 24 de luni.

2. Mergeti neaparat , pentru lamuriri, la Agentia de Somaj pentru ca acele 24 de luni se iau in calcul de la data inregistrarii la aceasta.
Va multumesc domnule Tudor Valeriu. Voi merge si sper sa se rezolve.
O zi frumoasa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum de calculeaza ajutorul de somaj AltaMihaela AltaMihaela Buna ziua, As vrea sa aflu daca am dreptul la ajutorul de somaj si daca da, modul in care se calculeaza acesta. In ultimul an am avut doua contracte cu ... (vezi toată discuția)
Valoare indemnizatie somaj criscris1111 criscris1111 lucrez la o firma , am un contract de 2h/zi -215lei/luna , pana la 1 ianuarie 2014 am avut 1/h zi-100lei/luna, cat va fi indemnizatia de somaj in cazul ... (vezi toată discuția)
Somaj program 4 h/zi claudiamary claudiamary Buna ziua as ori si eu o informatie am lucrat cu carte de munca din 06.05.2011 pana 30.01.2014 la 4 ore pe zi as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)