Buna ziua as ori si eu o informatie am lucrat cu carte de munca din 06.05.2011 pana 30.01.2014 la 4 ore pe zi as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj daca am lucrat la 4 ore si cum se calculeaza. Va multumesc.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs. (de regula se face concediere cu art.65 din Codul muncii = desfiintarea postului ocupt de dvs.);
- in cele 12 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
2. - In cazul in care ati avut CIM cu 4 ore pe zi 2 luni de vechime = 1 luna de stagiu de cotizare.
- Asadar trebuie ca toate cele 24 de luni sa fie lucrate complet, fara intrerupere (conecdii medicale, concediu fara plata, absente nemotivate etc.).
3. - In situatia dvs. trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de maximum 10 zile calendaristice de la data incetarii CIM.
- In caz contrar nu vi se aproba indemnizatia de somaj.
4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an; (n.m. =indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. (n.m. = in cazul dvs. se vor lua in calcul veniturile pe cele 24 de luni)
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...
Multumesc pentru raspuns ,contractul individual de munca sa incheiat pe data de 30 01 2014 cu art.65 litera a dar contabila nu me-a dat acea adeverinta sa ma pot prezenta la oficiul pentru somaj credeti ca mai pot face ceva daca nu am ajuns in termen de 10 zile . Va multumesc.
1. Legea spune ca aveti ca termen de inregistrare la Agentia de Somaj 12 luni de la data concedierii.
2. Dar in cazul dvs., deoarece aveti CIM cu 4 ore pe zi, orice intarziere peste cele 10 zile va duce la imposibilitatea de a beneficia de indemnizatie de somaj deoarece nu se mai respecta prevederea legala.
3. Incercati la Agentia de Somaj, sa vedeti daca va primeste actele si, daca nu le primeste, ati putea sa actionati in judecata pe angajator care nu v-a emis actele in timp util.