avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... speta: proces tergiversat,dar totusi castigat...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

speta: proces tergiversat,dar totusi castigat...

in speta: Consiliul local,prin intermediul agentului constatator emite un act administrativ...pe langa ca acel act este emis cu incalcarea prevederilor legale,agentul constatator a infatisat si un comportament neadecvat statutului sau de angajat intr-un servciu public...

In fapt :

- inainte de a se depune plangerea de anulare la instanta de judecata,se depune un memoriu impotriva ag.constatator,in urma caruia reprezentantul C.local nu ezita sa raspunda,ba mai mult confirma ca s-a gresit si ca a luat masuri cu privire la comportamentul trivial al ag.constatator,dar nu face vreo referire la o eventuala anulare actului intocmit abuziv

- se ajunge astfel la instanta,unde se depune plangerea de anulare a actului cu pricina din motive de legalitate,invederandu-se totodata instantei si conduita de care a dat dovada ag.constator in exercitarea atributiilor de serviciu

1. primul termen de judecata

- nu se prezinta partile,instanta amana judecata ptr 2 saptamani mai tarziu.

...intre timp contestatorului i se comunica intampinarea si stupoare,in intampinarea respectiva (culmea,semnata tot de reprezentantul C.local) se infirma absolut totul,inclusiv contestatorul este facut ”mincinos”,fara a se proba in vreun fel acele afirmatii si care este motivul ptr care se afirma ca petentul minte.

2. al-2-lea termen de judecata

- la dosarul cauzei se depune raspunsul dat de reprezentantul C.local in urma acelui memoriu,si evident ca intimatul nu mai are nici o reactie,neputand argumenta in fata instantei motivul ptr care contestatorului îi spune ca s-a gresit,iar in instanta sustine contrariul si astfel nici nu isi mai da interesul sa mai depuna ceva la dosar in apararea sa,dar nici instanta nu binevoieste sa ia cauza in pronuntare si mai amana judecata solicitand informatii care se aflau deja la dosar...si anume cand s-a comunicat actul contestatorului

3. al-3-lea termen de judecata

- contestatorul se prezinta si roaga instanta sa ia in vedere si sa nu tolereze nici o tentativa de tergiversare a procesului,si sa constate faptul ca informatia solicitata se afla deja la dosar,nemaifiind nevoie sa astepte pana intimatul binevoieste sa dea curs solicitarii,si ca in situatia asta este inutila continuarea litigiului....judele face pe nebunul,ca nu stia ca informatia se afla la dosar,dar considera necesar ca si intimatul sa faca dovada,cand acel act a ajuns la contravenient,astfel putandu-se verifica daca plangerea a fost introdusa in termen...prin urmare, se mai face o adresa catre intimat solicitandu-se aceeasi informatie,dar cu mentiunea ca daca nu se pune la dispozitia instantei,se vor aplica dispozitiile art 108.1 pct.2 lit.f,C.proc civ. (amenda 500 RON)

4.al-4-lea termen de judecata

- speriat probabil de amenda,intimatul depune prin registratura instantei informatia solicitata,dar nici de aceasta data instanta nu ia cauza in pronuntare si mai amana judecata,solicitand ca intimatul sa comunice actul normativ prin care s-a aplicat sanctiunea prin acel act intocmit de ag.constatator...

5.al-5lea termen de judecata

- bineinteles ca intimatul nu aduce acel act normativ,si instanta iar dispune amanarea judecatii,solicitand din nou aceeasi informatie. recurgand iar la amenintarile cu amenda de 500 RON...

..vreau sa va spun ca ”distractia” a continuat in acelasi fel mai cateva termene pana instanta s-a pronuntat si a anulat actul nelegal.

..avand in vedere mizeriile care s-au facut pe parcursul litigiului,s-a inteles foarte bine ce se urmarea defapt....amanand la nesfarsit judecata ptr informatii care puteau fi solicitate sa se depuna toate la un singur termen,ci nu la fiecare termen cate un act,evident ca probabil se incerca determinarea contestatorului,care odata ajuns la capatul rabdarii,sa solicite renuntarea la judecata (art.246,alin.1 C.proc.civ.),fiind singura cale prin care intimatul ar fi pututut castiga procesul si acel act sa ramana valid,introducandu-se astfel o suma ”frumușică” la buget

...dupa cum va spuneam,instanta dispune anularea actului,dar intimatul face recurs,neavand vreun motiv bine intemeiat,dar asa ca sa plimbe contestatorul pe la instante,ca deh,intimatul la absolut nici un termen anterior nu s-a prezentat si nici nu se va prezenta, ”norocos” sa o faca,fiind doar contestatorul...

...instanta de recurs dupa cateva termene,respinge recursul si dispune ramanerea definitiva si irevocabila a deciziei data de instanta de fond... si daca va spun ca se dorea si introducerea cererii de revizuire a hotararii data de instanta de recurs,m-ati crede...???:D (dar sa lasam ipoteza asta,desi eu auzisem ca se incerca ceva de genu...)

in fine,dupa mult ”chin”,cel care a contestat actul emis de C.local a avut castig de cauza,reusind sa dovedeasca abuzul de care s-a lovit din partea unei institutii publice aflate in slujba cetatenilor,dar ptr asta a trebuit sa fie plimbat 1 an de zile si inca putin, pe la instante,ptr o cauza banala care s-ar fi solutionat la cateva termene,deci practic inutil,dar totul a fost posibil cu reaua vointa a institutiilor statului,dupa cum puteti concluziona din cele expuse mai sus...

ceea ce vreau eu sa clarificam:

A) avand in vedere faptul ca Statul este garantul dreptului la un proces echitabil,respectandu-se principiul impartialitatii,tot el fiind raspunzator si de erorile judiciare (desi in speta prezentata consideram ca nu a fost cazul erorilor judiciare)...

B) Conventia europeana ptr apararea drepturilor omului si liberatilor fundamentale (ratificata de Romania prin Legea 30/1994),prevede la Titlul 1,art.6,pct.1 - ”Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî, fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa....”...deasemnea Constitutia Romanie prevede la art.16. (1) si (2) ca cetatenii sunt egali in fata legeii si autoritatilor publice,fara privilegii si fara discriminari,ptr ca nimeni nu este mai presus de lege,si cred ca nu mai trebuie sa amintim si art.1 (5) Constitutie care ne obilga pe toti la respectarea tuturor legilor din Romania.....din speta prezentata se dovedeste contrariul

C) de asemenea la Titlul 2 din Conventia europeana,la art.35,pct.1,putem afla conditiile de admisibilitate a cererilor adresate CEDO,si anume : ”Curtea nu poate fi sesizată decât după epuizarea căilor de recurs interne, aşa cum este stabilit conform principiilor de drept internaţional general recunoscute, şi într-un termen de şase luni, începând cu data deciziei interne definitive.”...situatie in care contravenientul din speta noastra, desi a avut parte de un proces tergiversat,incalcandu-se astfel art.6,pct.1 din Conventie,nu avea nici un interes sa apeleze la vreo cale de atac,atata timp cat s-a dat in favoarea sa.

in concluzie,luand in considerare aspectele prezentate,statul roman poate fi condamnat la CEDO si in astfel de situatii,in care o persoana este plimbata pe la instante inutil (referindu-ma la durata procesului), din rea vointa,si in final demonstreaza ca are dreptate,dandu-se decizia in favoarea sa....este cineva raspunzator ptr prejudiciul moral cauzat, poate fi cineva tras la raspundere, de catre cine?

chiar sunt curios si astept multe opinii din partea dvs,referitor la speta aceasta care ”mi-a rapit” din somnul meu lin de cateva nopti bune,incercand sa gasesc o explicatie...:))

Respectele mele domnilor !!! :)

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:43, 22 Decembrie 2008
In opinia mea poate fi sesizat CEDO chiar daca ati castigat procesul dar au fost incalcate prevederile art 6 parag 1 din CEDO CU PRIVIRE LA dreptul la desfasurarea procedurii judiciare intr-un TERMEN REZONABIL.
Mai ales daca dovediti ca ati fost afectat din acest motiv din punct de vedere moral si material.

avocat Claudiu Lascoschi
in primul rand multumesc dl.avocat ca ati binevoit sa intram putin in ”dezbateri” pe aceasta tema...! :)

...evident ca la asta ma gandeam si eu, ca se poate invoca incalcarea art.6,parag.1 din Conventie,dar ce sanse ar fi ca cererea sa fie si admisa,din moment ce art.35,parag.1 din Conventie prevede expres ca nu poate fi sesizata Curtea decat dupa epuizarea cailor de atac interne,ori in situatia in care decizia s-a dat in favoarea contesatorului,ar fi absurd sa recurga la o cale de atac interna,si sa se ceara anume ce...sa dea si instanta de recurs tot in favoare contestatorului?..iar pierderile materiale (cheltuielile de judecata ,daca la asta va referiti),oricum se pot recupera de la partea care cade in pretentiuni,daca instanta dispune acest lucru,dar ptr faptul ca cel in cauza a fost afectat din pct de vedere moral,cine va fi raspunzator !??....situatia asta ne baga putin in ”ceață”,si nu stiu ce explicatie am putea gasi....eu o caut de cateva zile :D

...pastram legatura si sper sa avem mai multe opinii,ptr. a elucida ”misterul”,ptr ca nu este exclus ca si altii sa se loveasca de astfel de situatii si cei ”vinovati” sa isi vada de treaba in continuare...Numai bine va doresc!!! :)
Puteati solicita daune morale atat in fata instantei de fond cat si in fata instantei de recurs, prin intampinare.
Intr-o alta ordine de idei, solutionarea cauzei intr-un an de zile, parcurgand cele doua grade de jurisdictie, nu poate, in opinia mea si a practicii CEDO, sa reprezinte nesolutionarea litigiului intr-un termen rezonabil!
Nu apreciez oportun sa cerem judecatorilor sa ramana in pronuntare la prim termen iar partii potrivnice sa nu mai uzeze de caile de atac prevazute in Cod, pentru ca, nu-i asa, oricum nu va castiga!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
multumim ca v-ati alaturat si dvs ....lasand la o parte daunele morale care puteau fi cerute atat in fata instantei de fond cat si in recurs (luand in calcul si ce sanse erau sa se dispuna plata vreounor daune morale,avand in vedere ca si instanta de fond a facut posibila tergiversarea litigiului),ptr ca ajungem sa ne abatem de la subiect...

1...incercam sa lamurim daca si in situatia in care una din parti are parte de un proces inechitabil,cu solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil,dar in final castiga,statul Roman (in calitate de garant al dreptului la un proces echitabil) poate fi condamnat la CEDO?

2...referitor la termenul rezonabil....sa presupunem ca cel din speta noastra,nu a avut parte de un proces tergiversat,cum spuneti dvs,intr-un 1 an de zile parcurgandu-se 2 grade de jurisdictie,consideram cauza solutinonata intr-un termen rezonabil,dar cred ca nu va este strain faptul ca dupa ultima inspectie a celor de la CSM la Tribunalul si Judecatoria Constanta,au fost gasite 383 dosare (printre care si contraventionale) nesolutionate de mai bine de 1 an de zile de la data inregistrarii (deci nici măcar nu au trecut de instanta de fond),evident nu putem noi stii care ar fi motivul nesolutionarii lor,cert este ca inspectorii CSM nu au tolerat acest lucru, si in baza altor deficiente gasite,suspenda din functie,presedintele si vicepresedintele instantei..

...de curiozitate,daca doriti, intrati pe [ link extern ]
deschideti al-3-lea document ptr a citi nota inpectiei judiciare la ce va spuneam anterior (a se citi in special ultimele 5 pag.din document)

3. evident ca nu este normal sa cerem judecatorilor sa ramana in pronuntare inainte de a considera dumnealor ca o pot face,insa,daca cititi cu atentie speta,puteti observa ca judele incepea sa ceara informatii care se aflau deja la dosar,cate un document la fiecare termen (nu toate deodata,cum ar fi putut sa o faca),ptr a avea motiv sa dea termen dupa termen (plus ca partea adversa,la un termen aducea informatia,cand era amenintat cu amenda,la un termen nu aducea), si daca cititi nota inpectiei judiciare puteti observa ca inspectorii au condamnat astfel de practici ale magistratilor.

...iar faptul ca aducem la cunostinta instantei ca este inutila continuarea judecarii litigiului, in situatia in care se cer informatii aflate deja la dosar,nu cred ca se poate considera o presiune din partea noastra,de se dipune luare in pronuntare,ci doar se sublineaza ca in situatia in care se continua intr-un astfel de mod,se ajunge usor,usor la incalcarea dipozitiilor art.21 (3) din Constitutia Romaniei....in plus, fiecare este indreptatit sa apeleze la o cale de atac,nu-l opreste nimeni,dar trebuie sa aibe si motiv sa o faca,de aia sunt si date motivele in baza carora se poate apela la o cale de atac (cele din C.proc.civ,spre exemplu),ori este absurd sa apelezi la o cale de atac cand stii ca nu ai vreun motiv anume,constient fiind si de faptul ca oricum va fi respinsa cererea de recurs.

inca o data va multumesc si dvs ptr raspunsul dat...pastram legatura !!! :)
In legatura cu urmatorul aspect :

1...incercam sa lamurim daca si in situatia in care una din parti are parte de un proces inechitabil,cu solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil,dar in final castiga,statul Roman (in calitate de garant al dreptului la un proces echitabil) poate fi condamnat la CEDO?

Desi nu s-au epuizat toate caile de atac, daca CEDO va considera ca termenul REZONABIL nu a fost respectat statul roman poate fi condamnat.Deci, in opinia mea,se poate formula o plangere pe acest aspect datorita faptului ca nu se putea declara recurs.
Daca ar fi fost declarat recurs in ipoteza data ar fi fost respins.Jurisprudenta CEDO, apreciaza ca, in ipoteza in care recursul nu ar avea sanse de a fi admis, reclamantul de la CEDO nu va fi obligat de a declara respectiva cale de atac.
In plus, ar fi fost irational sa se declare recurs intrucat reclamantul isi cauza singur prelungirea procesului.

Cat priveste DURATA procesului, daca a fost sau nu rezonabila, va fi o chestiune care urmeaza a fi apreciata de Curte.
Daca procesul a fost prelungit in mod inutil si acest lucru va rezulta din actele dosarului, parerea mea este in sensul ca, termenul de derulare a procedurii judiciare va fi considerat ca fiind exagerat in raport de termenul normal se va constata o incalcare a art 6 paragraful 1 din CEDO cu privire la dreptul oricarei persoane la un proces echitabil si desfasurat intr-un termen rezonabil.
In cazurile mele, fac demersuri pentru urgentarea finalizarii procedurii judiciare si am succes.Invoc aparari bazate pe art 6 paragraful 1 din CEDO.Insa, este evident faptul ca trebuie sa ai la baza anumite argumente bazate pe situatia de fapt.
Depinde insa foarte mult de de natura procesului.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Art 8 cedo verso art 6 paragraf 1 cedo cedo_2012 cedo_2012 Buna seara, Stimati forumisti, va supun debaterii pe acest forum dreptul persoanei la legaturi personale cu minorul impotriva dreptului la aparare prin ... (vezi toată discuția)
Aplicatie catre cedo issidore13 issidore13 Recurs pronuntat in 23.11.2012,atacat cu contestatie in anulare in data de 23.10.2013,contestatie admisa in parte,desfiinteaza in parte decizia de ... (vezi toată discuția)
Nedumerire...institutie publica solicita cheltuieli de judecata !!! andrei_pap87 andrei_pap87 bun gasit....am si eu o nedumerire si as fi recunoscator celui care ma lamureste cu un raspuns prompt...intrebarea mea poate pare putin banala:... [b]O ... (vezi toată discuția)