avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... nedumerire...institutie publica solicita cheltuieli de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

nedumerire...institutie publica solicita cheltuieli de judecata !!!

bun gasit....am si eu o nedumerire si as fi recunoscator celui care ma lamureste cu un raspuns prompt...intrebarea mea poate pare putin banala:...

O institutie publica a carui act administrativ se contesta in instanta,in caz de castig,poate solicita instantei de judecata sa oblige pe contestatorul,persoana fizica,sa restituie cheltuielile de judecata ???

..am citit acum cateva zile pe un forum ca un contravenient a mers in instanta sa conteste un act administrativ emis de un anume compartiment din subordinea C.local...in instanta ca intimat apare chiar Primarul reprezentat de avocat...dupa cateva termene instanta constata ca actul a fost emis cu respectarea legii si da castig de cauza primarului,dar dupa cateva zile la domiciliul contestatorului vine o copie a cererii de completare a hotararii prin care intimatul solicita cheltuieli de judecata...ptr ce anume,chiar nu am idee,din cate citeam acolo cheltuieli nu s-au pricinuit pe toata durata procesului,si singura cheltuiala pe care ar putea-o solicita institutia publica este ptr ca a fost reprezentata de avocat,dar din cate stiu o institutie publica trebuie sa aibe reprezentant juridic angajat permanent, si salarizat,ma insel cumva ???..:">


Multumesc anticipat !!
Cel mai recent răspuns: andrei_pap87 , utilizator 11:11, 8 Februarie 2009
Orice institutie publica are juristi, dar acestia reprezinta institutia, nu pe conducatorii sai, conform Legii 514/2003.
Daca primarul a fost chemat in instanta, acesta avea dreptul sa-si angajeze avocat.
multumesc ptr raspuns stimata doamna.

..mai exact era vorba despre un p-verbal emis de Politia Comunitara care se afla in subordinea C.local,dar din cate stiu aceasta instiutie are un director executiv care impreuna cu juristul semneaza actele la dosar in numele ei...

evident prin plangerea de anulare, contestatorul a intrat in contradictoriu cu C.Local - serviciul publica P.Comunitara dar nu am inteles de ce ca intimat aparea numele primarului si reprezentat de un avocat de parca expres impotriva sa a fost intentata o actiune in justitie...

in concluzie,ce este de facut intr-o astfel de situatie,poate si petentul sa depuna o cerere sa roage instanta sa nu tina seama de insistentele absurde a intimatului de a solicita cheltuieli de judecata atata timp cat s-a contestat un act administrativ ptr a se verifica legalitatea sa si nimic altceva...???
Am intalnit "n" situatii in care o persoana chema, alaturi de institutia publica, si pe conducatorul acesteia, solicitand, de exemplu, obligarea institutiei si a conducatorului acesteia la plata in solidar de daune morare sau materiale.

Avand in vedere principiul disponibilitatii, petentul poate sa arate ca obiectul actiunii sale a fost "plangere contraventionala" si ca nu a solicitat chemarea in judecata si a primarului (presupun ca asa a fost, desi nu-mi dau seama de ce nu a spus acest lucru in fata instantei de fond).
Gabriela Pintea a scris:


Avand in vedere principiul disponibilitatii, petentul poate sa arate ca obiectul actiunii sale a fost "plangere contraventionala" si ca nu a solicitat chemarea in judecata si a primarului (presupun ca asa a fost, desi nu-mi dau seama de ce nu a spus acest lucru in fata instantei de fond).


mda,ciudat ca dupa atatea termene nu a sustinut in fata instantei de fond ca nu are nicio treaba cu primarul respectiv ci cu P.Comunitara, cei care au emis p-verbal,dar asta se datoreaza probabil cunostintelor aproape 0 pe care le are toata lumea la inceput,inainte de a se lovi de chestii de genu si inainte de a realiza cam cum sta treaba cu Dreptul,si este regretabil ca unii (cu atat mai grav,autoritatiile) profita de aceasta proasta informare si naivitatea cetateanului.

ideea este ca e de rau daca se ajunge in situatia ca un act administrativ emis abuziv/nelegal sa nu mai fie contestat intrucat cel vatamat nu mai indrazneste sa apeleze la instanta de teama ca in situatia in care pierde litigiul va fi obligat la plata cheltuielilor cerute de institutia emitenta...

Toate cele bune si va multumesc inca o data doamna, ca ati binevoit sa ma lamuriti !!!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta: proces tergiversat,dar totusi castigat... andrei_pap87 andrei_pap87 in speta: Consiliul local,prin intermediul agentului constatator emite un act administrativ...pe langa ca acel act este emis cu incalcarea prevederilor ... (vezi toată discuția)
Eroare la dosar...din petent ”ajungi” intimat in acelasi proces... andrei_pap87 andrei_pap87 buna ziua,ma confrunt si eu cu o problema si as vrea sa o dezbatem putin pe acest forum,daca doriti... am un proces pe rol pentru anularea unei amenzi ... (vezi toată discuția)
Contestarea fisei de evaluare IORDANA IORDANA Care este termenul legal in care un angajat bugetar - personal contractual poate contesta in instanta fisa de evaluare anuala? (vezi toată discuția)