avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna auto prea mica
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna auto prea mica

Am fost implicat intr-un accident de masina ca parte vatamata. Firma de asigurari a constatat dauna totala , oferindu-mi suma de 3000 lei. Masina mea este un tico din 1995 care era intr-o stare ireprosabila inainte de accident, cumparata cu 4 luni in urma la pretul de 6000 lei . Reparatia ei costa in jur de 9000 lei . De ce trebuie sa raman in paguba cu 3000 lei daca nu am nici o vina? mai pot face ceva? pot sa refuz banii lor si sa cer reparatia? Practic nu am ce face cu 3000 lei.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:54, 5 Iunie 2012
Dauna totala este stabilita economic(valoric) reparatia depasind valoarea reala cxalculata prin aplicarea uzurii (vechime de 17 ani).In acest caz, suma maxima au calculat-o la 4000 lei si v-au oferit 75% si epava.Daca doriti repararea, primiti 4000 si platiti diferenta.Alternativa este sa luati cei 3000 si sa valorificati epava.Ar fi si varianta de a gasi un reparator mai ieftin cu care sa aplicati una dintre variante, urmata de vanzarea ulterioara a masinii.
Aveti posibilitatea sa actionati in judecata atat societatea de asigurare, cat si persoana vinovata de producerea accidentului. Societatea de asigurare va raspunde in limita maxima de despagubire pe care o poate suporta in baza ordinului CSA incident in cauza, iar diferenta, pana la aducerea masinii la stadiul initial, de dinaintea producerii accidentului, potrivit principiului repararii integrale a prejudiciului cauzat, urmeaza sa fie acoperita de persoana vinovata de producerea acestuia.

DPSCA a scris:

... iar diferenta, pana la aducerea masinii la stadiul initial, de dinaintea producerii accidentului, potrivit principiului repararii integrale a prejudiciului cauzat, urmeaza sa fie acoperita de persoana vinovata de producerea acestuia.

Principiul este valabil in mod general.Legea speciala delimiteaza clar, prin tabele procentuale valorile maxime de despagubire ale autovehiculelor (daune produse prin accidente auto), prin aplicarea coeficientilor de uzura.
In mod echivalent, nici pagubele nu pot depasi aceste valori, chiar daca costurile de reparare sunt mai mari.Acest lucru rezida din faptul ca acea "reparare integrala" reprezinta un drept necuvenit, rezultat din faptul ca piesele si materialele folosite sunt noi, deci cu o valoare mai mare decat a celor inlocuite.Inchiderea litigiului se face prin plata a 75% din valoarea reala + epava, care nu poate fi evaluata la mai mult de 25% din valoarea reala.(chiar daca sa zicem ea valoreaza de exemplu 60-70% din VR)
O astfel de pretentie este sortita respingerii, la simpla invocare a prevederilor legii 136/95 actualizata si a normelor CSA aplicabile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
nucu$, utilizator
@nucu$ Un pic de atentie la citirea a ceea ce s-a postat deja. Cat despre "solutia" oferita, va sfatuim sa analizati practica instantelor.
@Sliviu19xx Actionati fara grija, pentru diferenta, persoana vinovata de producerea accidentului. Faptul ca societatile de asigurare si consultantii lor considera ca repararea masinii cu piese noi este un "drept necuvenit", nu va poate impiedica sa va reparati integral prejudiciul suferit.
Autovehiculele cu vechime mai mare de 5 ani se repara cu piese after market, nu cu piese noi. Puteti opta sa va reparati masina in regie proprie, la un service pe care il cunoasteti,sa aveti facturi pentru piese si sa va incadrati cu facturile de pe piese si factura de la service in suma asigurata a masinii dvs.

Alte discuții în legătură

Nesimtire la rca dorin85 dorin85 in 28 august 2011 am fost implicat intrun accident auto . nefiind vinovat am mers la firma de asigurari cu constatul amiabil. Dupa 3 luni si ceva, in care ... (vezi toată discuția)
Dauna asigurari - piese de origine Rumburak Rumburak Deschid un subiect, poate nediscutat pana acum dar sigur interesant pentru multi. Situatia urmatoare: O masina fara accident pana in prezent, cu toate ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala auto bogdan070 bogdan070 buna seara, Am primit de la firma de asigurari calculul sumei stabilita ca valoare maxima de despagubire ce poate fi acordata pentru autovehicul : ,,Valoarea ... (vezi toată discuția)