avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale date confidentiale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

date confidentiale

Buna ziua,

Un programator sedus de o secretara de la noi care are firma, i-a trimis acesteia si inca unei secretare parolele de la conturile noastre unde avem zeci de mii de cv-uri cumparate pe internet si de la emailul meu personal unde aveam contracte, facturi.

Acesta si-a uitat intr-o pauza de tigara emailul conectat si am putut sa imi trimit forward dupa mesajele respective, deci am dovezi.

As vrea sa stiu in ce masura ii pot da in judecata deoarece imi vor provoca daune prin preluarea clientilor si transmiterea contractelor catre alta firma.

Multumesc,
Adrian
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2008
adriantemax, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriantemax , utilizator 16:34, 20 Decembrie 2008
Problema nu este sa-i dati sau nu in judecata, problema este in legatura cu ce doriti sa obtineti din aceasta judecata?
Aveti semnat un CIM cu clauze de confidentialitate sau clauza de neconcurentialitate?
Puteti sa-i chemati in judecata pentru furt de date....
Nu avem clauze de confidentialitate sau neconcurenta, sunt formularele simple de contract de pe siteul ITM constanta
Programatorul de unde stia parola e-mail-ului dv personal? Daca nu avea cunostinta de parola dv in virtutea atributiilor de serviciu poate fi acuzat de ceva mai grav (art.42 pct 3), dar poate arata ca... a vazut intr-o zi cand tastati, deci nu a incalcat o masura de securitate.
Ambele secretare sunt angajatele dv? (despre una inteleg ca este).

L 161/2003 republ in 2006,
art. 42 - (1) Accesul, fara drept, la un sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda. (Accesul fara drept intr-o retea sau sistem informatic consta in accesul neautorizat prin violarea de securitate).
(2) Fapta prevazuta la alin. (1), savarsita in scopul obtinerii de date informatice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(3) Daca fapta prevazuta la alin. (1) sau (2) este savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani.
art. 44 – (...) - (3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (2) se sanctioneaza si transferul neautorizat de date dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice (de la 3 la 12 ani).
art. 46 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 6 ani:
(...) b) fapta de a produce, vinde, de a importa, distribui sau de a pune la dispozitie, sub orice alta forma, fara drept, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau partial la un sistem informatic in scopul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 42-45.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si detinerea, fara drept, a unui dispozitiv, program informatic, parola, cod de acces sau data informatica dintre cele prevazute la alin. (1) in scopul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 42-45.

Furtul – frauda informatica reprezinta intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de programe pentru calculator sau orice alta ingerinta intr-un tratament informatic care ii influenteaza rezultatul, cauzand prin aceasta un prejudiciu economic sau material in intentia de a obtine un avantaj economic nelegitim pt sine insusi sau pentru altul, sau cu intentia de a priva ilicit pe aceasta persoana de patrimonial sau.

Am scris despre aceste infractiuni numai in baza afirmatiilor dv, nu foarte clare. Citind legea citata veti putea afla mai multe. (legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea
demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei; republ in 2006)

Ii chemati in judecata si, pe timpul judecatii, le veti suspenda contractele de munca.
Se pare ca avem in contract clauze de confidentialitate.
Astia sunt niste copii de 19-20 de ani, ne este teama doar sa nu fi salvat contracte si comenzi cu preturi care erau confidentiale si sa le lase ca prostii pe internet pe undeva sa apara publice si cu numele nostru in documente.

Vrem sa incheiem pe ultima suta de metrii cu ei niste hartii care sa intareasca clauzele de confidentialitate si sa le fie clar ca daca se iveste un scandal in urma documentelor pe care le-au salvat din email fac si ei inchisoare ca avem dovezile ca au furat parolele si le-au folosit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Buna ziua! O persoana mi-a spart/aflat parola ( nu stiu cum ) si mi-a accesat contul de facebook si de email, de asemenea a mai dat parola mea la cineva pe o ... (vezi toată discuția)
Parola si cont sparte. utilizare fara acordul meu Alinn2012 Alinn2012 Treaba sta in felul urmator. Mi-a fost sparta parola la Messenger, s-a intrat fara acordul meu pe respectivul cont, s-a utilizat contul meu si au fost trimise ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei electronice viorel42 viorel42 in urma cu aproximativ 30 de zile a inceput un calvar ptr mine,o cunostinta mi-a spart parola la un cont pe facebook si posteaza in numele meu,nu s-a oprit ... (vezi toată discuția)