avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire din concediu crestere copil inainte de termen
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire din concediu crestere copil inainte de termen

Buna ziua,

Pentru a reveni din CIC inainte de termen la serviciu cum se procedeaza mai exact. Trebuie sa anunt intai la DGASPC ca vreau sa imi fie intrerupt concediu crestere copil (CCC) si apoi sa ma duc la angajator ca sa anuleze decizia de suspendare a contractului de munca pe perioada CCC sau trebuie sa fac direct cerere catre angajator pentru revenire din CCC incepand cu data de ... (data care va fi inainte de implinirea copilului a varstei de 1 an)

Angajatorul are dreptul sa nu imi aprobe cererea de revenire la serviciu inainte de termenul pentru care am fost in CCC (mai exact 1 an)?
Cel mai recent răspuns: LGCA , utilizator 18:56, 5 Noiembrie 2016
Faceti o cerere de reluare a activitatii catre angajator incepand cu data de ... in baza acestei cereri, angajatorul va emite decizia de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.
Apoi mergeti la AJPIS cu o copie de pe aceasta decizie.
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra prompt.

La a doua intrebare si anume daca angajatorul are dreptul sa imi refuze cererea de reluare a activitatii sau este obligat prin lege sa o aprobe imi puteti raspunde?

In OUG 111/2010 spune ca angajatorul este obligat sa imi aprobe doar cererea pentru CCC si nu am gasit nicaieri raspunsul la intrebarea de mai sus.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
avramfane, utilizator
Legea prevede ca, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei. - art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002.

Coroborand acest text de lege cu principiul de drept caruia "unui drept subiectiv aparţinând unei persoane îi corespunde, de regulă, o obligaţie corelativă a unui alt subiect de drept" rezulta faptul ca angajatorul este obligat sa va primeasca inapoi....
Multumesc pentru raspusurile dumneavoastra prompte.

In lege asa cum ati spus si dumneavoastra spune "La inceterea CCC", dar nu se spune nimic de intoarcerea mai devreme.
Este considerata tot "incetare CCC" chiar daca este mai devreme de 1 an, atunci cand depun cererea de reluare a activitatii ?


Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
avramfane, utilizator
Oricum sa beneficiati de stimulentul de insertie, trebuie sa incepeti activitatea cel putin cu o zi inainte de implinirea varstei de un an a copulului.Daca a fost o alta persoana angajata pe locul dumneavoastra acesteia din urma ii inceteaza CIM de drept la data reluarii activitatii de catre titular.
ART. 25 din OUG 111 DIN 2010
'
'
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Alte discuții în legătură

Cerere revenire din concediu crestere copil de 1 an neaprobata adrianapatru adrianapatru Buna ziua. Am facut cerere de intoarcere la serviciu din cic si mi-a fost respinsa. Mentionez ca data nasterii copilului este 13 august 2012 si eu am vrut sa ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil Inga Mihalache Inga Mihalache Buna ziua! Am cateva intrebari la care as vrea sa primesc raspuns, fiind pusa in situatia in care angajatorul mi-a dat de inteles ca nu are nevoie de mine dupa ... (vezi toată discuția)
Incetare cic mariana07 mariana07 Buna ziua, Conform noii modificari dupa reluarea contractului de munca la 1 an si 11 luni, ce drepturi am cand ma intorc la firma? Am citit ca nu are ... (vezi toată discuția)