avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere CIM in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere CIM in preaviz

Daca imi puteti spune, in ce conditii angajatorul imi poate desface CIM inainte de terminarea perioadei de preaviz (cele 20 de zile).
Cele 20 de zile sunt lucratoare sau calendaristice?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:06, 27 Iunie 2012
Cele 20 de zile sunt calendaristice. Vi se desface CIM-ul ca urmare a desfiintarii efective a postului pe care il ocupati. Oricum era necesar sa va ofere un alt post in unitate sau sa poate face dovada ca nu exista alte posturi pe care sa fiti repartizat.
Termenul de preaviz este :
- in cazul demisiei : este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

- in cazul concedierii : minim 20 de zile lucratoare.

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă - este una dintre modalitatile de incetare a c.i.m. in perioada de preaviz.

In cazul concedierii individuale , art.65 C.mun., angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.
Se intelege ca perioada de preaviz inseamna 20 de zile calendaristice si se considera incepand cu prima zi de inregistrare a cererii?
Sau se intelege ca perioada de preaviz inseamna 20 de zile lucratoare si se considera incepand cu prima zi de inregistrare a cererii?
In principiu, in calculul termenului de preaviz nu intră ziua comunicării sale angajatorului.
Buna ziua,
Ma puteti ajuta in clarificarea urmatoarei situatii, va rog? Mi-am depus demisia cu preaviz legal de 20 de zile care expira in data de 5 iulie, insa am incheiat un nou CIM cu alta firma in cadrul careia incep activitatea in 2 iulie.
Mentionez ca activitatea mea propriu-zisa in cadrul firmei de la care demisionez se incheie in 29 iunie ( este un job la care se lucreaza in ture, saptamana 2 - 6 iulie este saptamana mea libera).
Pot avea inregistrate 2 CIM-uri in perioada 2-5 iulie? Ce trebuie sa fac - ca sa renunt la zilele de preaviz ( in care, oricum nu desfasor nicio activitate in cadrul firmei de la care demisionez)?

Multumesc,
Sper ca am fost destul de clara...

Alte discuții în legătură

Incheierea contractului cu litera i roxana-oana roxana-oana buna am si eu o intrebare : acum 2 luni si ceva m-am angajat la un magazin alimentar pe postul de vanzatoare. patronul sustine ca mi-a facut cm ci contract dar ... (vezi toată discuția)
Demisie tatar_nicolae2006 tatar_nicolae2006 Ce repercursiuni poate avea pentru salariat nerespectarea preavizului.Cu alte cuvinte demisionez si din ziua urmatoare nu mai merg la serviciu? (vezi toată discuția)
Perioada de proba si de preaviz danabadici danabadici va rog sa-mi spuneti cit este perioada de proba respectiv preaviz si preaviz in caz de demisie? eu am pus la proba 15 zile si la preaviz 15 la fct de vinzator ... (vezi toată discuția)