avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Dobandire bunuri mobile de catre un PFA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Dobandire bunuri mobile de catre un PFA

Ar putea cineva sa imi spuna daca, o persoana fizica, sa zicem Ionescu, poate vinde bunuri mobile dobandite in timpul casatoriei catre PFA Ionescu ?
Va multumesc tare mult si va doresc sa aveti sarbatori frumoase
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:32, 19 Decembrie 2008
Din cate stiu eu, PFA nu are personalitate juridica proprie, deci PFA Ionescu nu este din punct de vedere juridic o entitate separata fata de persoana fizica Ionescu. Deci in cazul mentionat de dvs. am cam fi in situatia contractului cu sine insusi, ceea ce nu prea se accepta. Totusi, in practica, am intalnit situatii in care persoana fizica Ionescu a inchiriat de exemplu telefonul celular si contractul aferent lui PFA Ionescu, putand deconta astfel aceste cheltuieli.
In consecinta, strict teoretic, as zice ca nu este in regula. Practic insa, s-ar putea sa fie acceptat de catre ANAF.
Cunosc astfel de contracte, prin care o formă de exercitare a profesiei (birou de avocat, să spunem, fără personalitate juridică) a dobîndit în nume propriu bunuri mobile şi imobile, unele avînd ca act de dobîndire contractul încheiat între acel birou şi persoana fizică titulară a dreptului de a profesa în cadrul acelei forme.

Aşa fiind, Ionescu îşi poate vinde, sieşi, propriile bunuri. Cu toate că în Codul familiei bunurile destinate exercitării profesiei sunt ale persoanei fizice, ca bunuri proprii.

Hai să spunem că acea persoană are două patrimonii, unul personal (titular fiind însăşi persoana în cauză) şi unul de afectaţiune, al cărui titular ar fi nu persoana în cauză, ci forma de exercitare a profesiei (birou avocaţial, birou notarial, birou individual de arhitect - BIA), supus altor reglementări fiscale decît patrimoniul propriu al persoanei fizice.

Un soi de struţocămilă.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa poate sa aiba drepturi si obligatii fara sa-si constituie un patrimoniu de afectatiune ? LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Va rog spuneti-mi cateva pareri. Potrivit art. 20 (1) din OUG 44/2008 ,,PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca ... (vezi toată discuția)
Pfa este persoana juridica? Origo Origo Ma intereseaza daca ca PFA am personalitate juridica. Ma interesez pentru urmatoare problema. Ma ocup de comercializarea de anvelope si ca srl daca intoduc pe ... (vezi toată discuția)