avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul somaj-OUG 125/2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul somaj-OUG 125/2011

Buna ziua,
In conformitate cu OUG 125/2011 se plafoneaza baza de calcul al contributiilor sociale la valoarea de 5*salariul mediu brut pe tara. Nelamurirea mea este, in cazul in care o persoana are un venit brut lunar mai mare de aceasta valoare, atunci cand se va calcula somajul conform schemei 75%*salariul minim pe tara + x% din salariul brut lunar din ultimele 12 luni, salariul brut lunar este si el plafonat la 5 * salariul mediu brut pe tara??
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters189303 , utilizator 13:49, 29 Mai 2012
OUG nr.125/2011 nu modifica baza de calcul a indemnizatiei pentru somaj prevazuta de art.39 alin.2 si 3 din Legea nr..76/2002.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Multumesc mult pentru raspuns, persoana in cauza a primit decizie de la ALOFM in care i-au precizat ca in conf. cu aceasta OUG 125 nu ii pot lua in calcul faptul ca a avut salariul de baza lunar brut mai mare de cele 5 salarii medii brute pe tara (10585 ron parca) si prin urmare i-au calculat somajul la o valoare mai mica. Exista posibilitatea contestarii unei asemenea decizii tot in cadrul agentiei pentru ocuparea fortei de munca, inainte sa se ajunga la instanta de judecata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie somaj iacobdan iacobdan In luna martie 2012 am avut un venit brut de 132280 roni suma din care s-au retinut si virat toate contributiile la stat( impozit de 16%, CAS de 10,5%, Somaj ... (vezi toată discuția)
Somaj trueblack trueblack Ce valoare are somajul in cazul in care ai 13 ani de munca neintrerupti si un salariu actual de 1634 ron net.Multumesc. (vezi toată discuția)
Somaj sanduu sanduu Inca nu am depus actele pentru somaj si as dori sa stiu daca imi puteti spune ce suma voi primi pe durata somajului. Am 21 de ani de munca,salariul ... (vezi toată discuția)