avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie somaj

In luna martie 2012 am avut un venit brut de 132280 roni suma din care s-au retinut si virat toate contributiile la stat( impozit de 16%, CAS de 10,5%, Somaj de 0,5% si Sanatatede 5,5%) ptr toata suma. Dar la calculul indemnizatiei de somaj (ptr ca din 14.04.2012 sunt somer) ALOFM a invocat OUG 125/2011, art 91, alin 1si2 si baza de calcul ptr luna martie a considerat-o doar de 5 ori salarul mediu brut pe economie(adica 10585 roni). Este corect? Are legatura OUG 125/2012 cu calculul indemnizatiei de somaj? Daca as apela la instanta, credeti ca as avea castig de cauza? Mentionez ca prima pe care angajatorul mi-a dat-o in luna martie nu este o compesatie sociala nefiind acordata din motive imputabile angajatorului. Multumesc
Cel mai recent răspuns: iacobdan , utilizator 15:49, 29 Mai 2012
OUG nr.125/2011 nu are nicio legatura cu calculul indemnziatiei pentru somaj .. potrivit art.39 din Legea nr.76/2002 :
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Si totusi ANOFM a limitat baza de calcul ptr luna martie la de 5(cinci) ori salarul mediu brut pe economie diminuand indemnizatia de somaj destul de substantial. Care ar fi urmatorii pasi?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul somaj-oug 125/2011 ContSters189303 ContSters189303 Buna ziua, In conformitate cu OUG 125/2011 se plafoneaza baza de calcul al contributiilor sociale la valoarea de 5*salariul mediu brut pe tara. Nelamurirea ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cat ar trebui sa fie valoarea ajutorului de somaj tinand cont ca am avut o vechime de 9 ani in campul muncii (in momentul in ... (vezi toată discuția)
Somaj edusa edusa daca am lucrat 4ani cu un salariu brut peste1100 ron si m-ai mare cat timp iau indemnizatia de somaj si in ce valoare? (vezi toată discuția)