avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

regulament intern

daca in cim programul de lucru este de 8 ore pe zi 40 pe saptamana, poti prin regulament intern ca sa te acoperi, sa modifici durata zilnica la 6 ore+ 5 duminica, care chipurile se platesc dublu? si asa salariatul face norma de 40 pe saptamana. cum poti demonstra ca angajatul lucreaza in realitate 8 ore de luni-vineri+ 8 ore duminica?
Cel mai recent răspuns: gogu2 , utilizator 18:53, 5 Iunie 2012
gogu2 a scris:

daca in cim programul de lucru este de 8 ore pe zi 40 pe saptamana, poti prin regulament intern ca sa te acoperi, sa modifici durata zilnica la 6 ore+ 5 duminica, care chipurile se platesc dublu?



In cim este specificata durata normală a timpului de muncă de 8 ore pe zi ,40 de ore pe săptămână,adica repartizarea uniforma a timpului de munca.
Prin Regulamentul Intern se poate reglementa insa repartizarea inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână,cum s-a intamplat in cazul dvs.ceea ce nu impune intocmirea unui act aditional la cim, atata timp cat durata muncii ramanane aceeasi ,respectiv 40 ore.
Probabil de aceea judecatorul nu a luat in considerare invocarea art.41(f)si a luat in calcul Regulamentul Intern.
Dar,avocatul poate invoca acum nerespectarea prevederilor art.243,respectiv 244Codul Muncii.
ideea este ca se lucra in fiecare zi de l-v si duminica fara sa existe condica, nu existau libere, nu se respecta durata, regulamentul era afisat dar nu exista nimic referitor la program in el. au introdus asta pentru proces. nu e numerotat, nu e inregistrat. cum e posibil sa fie legal? puteau sa scrie ca imi donez masina, si instanta lua de bun? spunea ca am stiut ca a fost afisat? pai daca au scris asta cu o zi inainte de proces? despre legalitatea acestui regulament as dori informatii. multumesc pentru ajutor
Nu este suficient afisajul RI ,angajatorul trebuie sa faca dovada ca acesta v-a fost prelucrat,adica adus la cunostinta,(exista undeva semnatura angajatilor ca au fost incunostintati referitor la prevederile RI)de aceea v-am si scris despre invocarea art.243 ,244CM:

ART243:
(1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.

ART244
Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 243.
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
deci in concluzie, orice patron poate incalca drepturile salariatului daca e smecher. in contractul de munca ii trece 8 ore/ zi de l-v, il obliga sa vina si duminica, iar daca ala face pe nebunu introduce in RI un pasaj ca cel din exemplul anterior pe care il semneaza reprezentantii salariatilor(ca doar sunt angajatii lui si fac ce li se spune) si sustine ca fost afisat la sediu, si are dreptate, cu o mica exceptie acel pasaj, si tu angajat cauti dreptatea degeaba, pentru ca ea nu exista... patroni asupriti-va angajatii!..va acoperiti cu RI
Asa cum v-am mai spus , semnatura reprezentantilor nu va este opozabila .. fiecare dintre salariati trebuie sa ia cunostinta de prevederile R.I. ... in practica, dovada ca s-a luat la cunostinta de prevederile Reg.Intern este semnatura salariatului intr-un tabel sau proces-verbal anexat reg.intern.

Art. 245 C.mun. reglementeaza controlul legalitatii prevederilor inserate in regulamentul intern al angajatorului .. in acest sens :
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).

Alte discuții în legătură

Regulament intern - luare la cunostinta hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca exista o prevedere legala conform careia Regulamentul Intern trebuie sa fie luat la cunostinta prin semnatura de catre ... (vezi toată discuția)
Temei de drept sanctiune disciplinara costel58 costel58 Pot fi folosite ca temei de drept pentru sanctiuni disciplinare(inclusiv suspendare pe perioada cercetarii disciplinare) doar articole din Regulamentul de ... (vezi toată discuția)
Regulament ordine interioara tenteamaria tenteamaria am dreptul la o copie a regulamentului de ordine interioara din cadrul unei societati la care lucrez??? mentionez ca l-am semnat insa nu vor sa imi dea o copie ... (vezi toată discuția)