avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intrebare cetatenie in cazul divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intrebare cetatenie in cazul divortului

Spuneti-mi va rog care sunt efectele desfacerii casatoriei asupra cetateniei sotilor?
Cel mai recent răspuns: camibog , utilizator 22:48, 2 Iunie 2012
desfacerea casatoriei nu are nici un efect asupra cetateiei deja dobandite in timpul casatoriei...
Bine bine nu are ...dar in baza carui articol pot dovedi ce a-ti spus?

Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane
Art. 4.
Cetatenia romana se dobandeste prin:
a) nastere;
b) adoptie;
c) acordare la cerere.

Art. 8.
Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, locuieste in mod legal, continuu si statornic pe teritoriul statului roman de cel putin 7 ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani;
b) dovedeste prin comportarea si atitudinea sa loialitate fata de statul si de poporul roman;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate mijloacele legale de existenta;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei.
Termenele prevazute la alin. 1 lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international.

Art. 23.
Cetatenia romana se pierde prin:
a) retragerea cetateniei romane;
b) aprobarea renuntarii la cetatenia romana;
c) in alte cazuri prevazute de lege.

Art. 24.
Cetatenia romana se poate retrage persoanei care:
a) aflata in strainatate, savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei;
b) aflata in strainatate, se inroleaza in fortele armate ale unui stat cu care Romania a rupt relatiile diplomatice sau cu care este in stare de razboi;
c) a obtinut cetatenia romana prin mijloace frauduloase.
Cetatenia romana nu poate fi retrasa persoanei care a dobandit-o prin nastere.

Cand a fost acordata cetatenia romana, n-a fost suficient ca e casatorit cu un cetatean roman, au fost si alte conditii de indeplinit. Asa e si cu retragerea, nu inseamna nimic ca doar s-a desfacut casatoria.
Dupa cum vedeti, desfacerea casatoriei, nu se afla printre cazurile de retragere a cetateniei

Multumesc frumos pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum dobandesc cetatenia romana gabdyd gabdyd sunt din Ucraina, Am venit in Romania la scoala, acum 8 ani. Pe atunci aveam 13 ani. Deci, nu am buletin de identitate, etc. Nu am decat certificat de nastere. ... (vezi toată discuția)
Cetatenie nonapap nonapap Buna! Sunt cetatean al Republicii Moldova, casatorita de aproape 2 ani cu un cetatean roman. Am detinut pentru 1 an permis de sedere in Romania. La moment este ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt dobandirea cetateniei prin casatorie vidrean61 vidrean61 anul asta avem 5 ani de la casatorie,sotia din Ucraina,de origine romana,vorbitoare de limba romana,actualmente rezidenti in italia,dar si rezinenta in Romania ... (vezi toată discuția)