avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cerere reconventionala peste termen
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cerere reconventionala peste termen

As avea nevoie urgenta de decizii ale ICCJ si decizii CEDO care sa contina admiterea unei cereri reconventionale peste termenul legal, respectiv odata cu intampinarea sau cel mai tarziu la prima zi de infatisare, eventual in la al 3-lea, al 4-lea termen. Multumesc mult mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters14151 , utilizator 11:43, 22 Decembrie 2008
Cererea reconvenţională se depune o dată cu întâmpinarea sau, dacă pârâtul nu este obligat la întâmpinare, cel mai târziu la prima zi de înfăţişare (art.119 alin.3 C.proc.civ.).
Nerespectarea termenului înăuntrul căruia poate fi depusă cererea reconvenţională atrage judecarea ei separată de cererea de chemare în judecată şi nu respingerea ca tardivă (art.135 C.proc.civ.). Potrivit textului, cele două cereri pot fi soluţionate împreună chiar dacă cererea reconvenţională a fost depusă tardiv, în situaţia în care amândouă părţile consimt .

În jurisprudenţă s-a apreciat că există acordul părţilor atunci când reclamantul nu s-a opus la administrarea probelor cerute de părţi în dovedirea propriilor pretenţii invocate prin cererea reconvenţională depusă tardiv (T.Suprem, S.civ., dec.nr.167/E/1989, în „Dreptul” nr.1-2/1990, p.123).
Cererea reconvenţională introdusă tardiv poate fi judecată împreună cu acţiunea principală dacă părţile se declară de acord. În caz contrar, sancţiunea depunerii tardive nu constă în respingerea cererii reconvenţionale, ci în judecarea ei separată, prin disjungere de acţiunea principală - Trib.Supr., s.civ., dec.nr.967/1979, în CD 1979, p.225.
Sancţiunea disjungerii nu intervine dacă părţile sunt de acord cu judecarea împreună a celor două cereri .
Buna seara!
Cerere reconventionala asa cum prevede art. 119 alin. (3) din c.p.c. se depune o data cu intampinarea sau, daca paratul nu este obligat la intampinare, cel mai tarziu pana la prima zi de infatisare De asemenea, cand reclamantul si-a modificat cererea de chemare in judecata, cererea reconventionala se va depune cel mai tarziu pana la termenul ce se va incuviinta paratului pentru a lua la cunostinta de modificarea acestei cereri.
Exista tentatia de a considera prima zi de infatisare ca fiind primul termen de judecata. Ei bine, nu este asa! Prima zi de infatisare reprezinta momentul in care partile, legal citate, pot pune concluzii.
Pentru a exista acest moment procedural trebuie să fie îndeplinite două condiţii: părţile să fie legal citate si de asemenea, părţile să poată pune concluzii.
Daca cererea reconventionala nu va fi depusa in termenul prevazut de lege, singura sanctiune pentru depunerea cu tardivitate va fi disjungerea acesteia de cererea principala si judecarea separata, de catre aceeasi instanta de fond, deci nici un caz nu poate fi vorba de respingerea acesteia. Exista insa si o exceptie, si anume, partile pot consimti totusi, ca cele doua cereri (cea principala si cea reconventionala) sa se judece impreuna.
Disjungerea cererii reconventionale va fi insa inadmisibila cand intre cererea principala si cea reconventionala exista o legatura indisolubila ca de exemplu, in materia partajului, unde activul si pasivul succesoral formeaza un tot indivizibil (C.A. Suceava, sectia civila, dec. nr. 1071/1999).
anamariadanoiu a scris:

As avea nevoie urgenta de decizii ale ICCJ si decizii CEDO care sa contina admiterea unei cereri reconventionale peste termenul legal, respectiv odata cu intampinarea sau cel mai tarziu la prima zi de infatisare, eventual in la al 3-lea, al 4-lea termen. Multumesc mult mult.


Daca intradevar sunteti peste prima zi de infatisare (stiut fiind ca prima zi de infatisare - din pricina conditiilor ce trebuie indeplinite - poate sa fie si al 7-lea termen de judecata, nu numai al 4-lea) nu va staduiti sa convingeti vreo instanta de ce ar trebui sa o primeasca (adica sa nu o disjunga, ca de primit trebuie sa o primeasca in dosar), ci procedati ...viceversa: depuneti-o separat (ca cerere de chemare in judecata - alt dosar) dupa care cereti conexarea dosarelor pentru motivul prevazut de art. 164 alin 1 c.p.c ;) (incurate sunt caile procedurale ...dar cate unele duc tot la Roma).
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
romascanu, moderator
Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Am sa procedez cum m-a sfatuit dna av. Romascanu.
O zi buna in continuare.
Mai am o rugaminte si anume aceea de a-mi trimite textul integral al deciziilor invocate, daca puteti si le aveti in integralitatea lor, si anume:
- T.Suprem, S.civ., dec. 167/E/1989, in « Dreptul » nr.1-2/1990, p.123;
- Trib. Suprem, S.civ., dec. nr. 967/1979, in CD 1979, p.225;
- C.A. Suceava, S.civ., dec. nr. 1071/1999;
Am nevoie de ele pentru a le anexa la dosar si neavand alte surse, am apelat din nou la solicitudinea dvs. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Capat cerere tardiva -disjungerea sau nu? eugen82 eugen82 atunci cind un capat de cerere este formulat dupa prima zi de infatisare (discutabil) iar instanta admite exceptia tardivitatii, cum trebuie sa procedeze in ... (vezi toată discuția)
Intampinare /cerere reconventionala pasm pasm Buna ,desi prin citatia emisa mi s/a pus in vedere sa depun cu 5 zile inainte intampinare ,nu am reusit si am depus cerere de angajare aparator fapt pt. care ... (vezi toată discuția)
Depunere intampinare summergiulia summergiulia am fost citata ca parata in procesul de divort.Pe citatie scrie ca am obligatia de a depune intampinare,cu 5 zile inainte de termnul syabilit.Prinsa cu ... (vezi toată discuția)