avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre custodia comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre custodia comuna

Sunt in divort de 2 ani .. Eu sunt plecata din tara ,,acum 2 luni ca sa nu dureze mai mult ne- am hotărât ca cerem custodia comuna cu domiciliu in România ( noi avem o locuința cumpărată Acasa ) azi au zis ca avem custodia comuna cu domiciliu la tata si eu sa plătesc pensia alimentara ( daca este custodia comuna nu înțeleg de ce Trebue sa plătește eu pensia alimentara ( țin sa specific ca fetița va locui cu mine din Septembrie ) acum sta la părinți mei cu foști meu sot daca vine fetița la mine atunci plătește tatăl pensia alimentara sau cum se face ? Eu nu înțeleg , o sa am nevoie de acordu lui pentru tot ce as vrea sa fac ? ( sa o scoat din tara ? Sa o înscriu la Scoala ? Si multe altele ?
Nu este clara situatia expusa, locuinta minorului a fost stabilita la tata sau la dvs?
Undeva spuneti custodie comuna cu domiciliu la tata, iar mai jos spuneti ca fetita va locui cu dvs. din septembrie.

Daca prin hotararea judecatoreasca s-a stabilit ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti, iar locuinta minorului a fost stabilita la tata, celalalt parinte- mama este obligata la plata pensiei de intretinere, pentru ca aceste cheltuieli de crestere si educare se impart intre cei doi parinti.
Parintele cu care locuieste minorul acorda acestuia intretinere in natura, iar cel cu care nu locuieste minorul, acorda intretinere in bani care se concretizeaza in pensia de intretinere in favoarea minorului, in cuantumul lunar stabilit de instanta.
Autoritatea parinteasca in comun=parintii iau impreuna toate deciziiile importante privitoare la minor, prin urmare veti avea nevoie de acordul tatalui pentru iesirea din tara cu minorul, inscrierea la scoala etc.
Avand autoritate parinteasca in comun toate hotararile cu privire la minor se vor lua impreuna cu sotul,prin urmare o sa aveti nevoie de acordul lui si daca vreti sa plecati din tara insotita de minor.
Iar cand vorbim de un acord, nu vorbim unul verbal, ci de unul scris, care se va concretiza intr-o declaratie notariala de acord care va cuprinde mentiunile obligatorii prevazute de legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetatenilor romani in strainatate.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Pot iesi din tara cu copilul? virgo19 virgo19 Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie, pentru ca vreau sa fiu sigura... Am o fetita de 1 an si 9 luni, si sunt despartita de tatal ei. Nu am ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)