avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot iesi din tara cu copilul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot iesi din tara cu copilul?

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie, pentru ca vreau sa fiu sigura...

Am o fetita de 1 an si 9 luni, si sunt despartita de tatal ei. Nu am fost casatoriti, am trait in concubinaj...Fetita poarta numele lui. Eu am inaintat o actiune in instanta pentru pensie alimentara, si bineinteles ca am castigat... Mentionez ca fetita se afla in custodia mea, nu avem custodie comuna, iar el nu a inaintat nici o actiune legala pentru vizitarea copilului, si ca o vede numai pt ca il las eu...

Intrebarea mea este urmatoarea: Pot iesi cu copilul din tara? Nu definitiv. As vrea sa plec intr-o excursie de cateva zile... Pot sa plec cu fetita fara probleme sau imi trebuie semnatura lui?

Am intrebat o cunostinta care este avocata si mi-a spus ca nu am nevoie de semnatura lui in aceasta situatie, pt ca nu avem custodie comuna. Va rog mult sa-mi raspundeti. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 17:45, 17 Martie 2013
Nu puteti iesi din tara fara pasaportul copilului, pentru intocmirea caruia aveti nevoie de acordul tatalui; la fel, aveti nevoie de procura notariala pentru fiecare iesire din tara.
Daca in dreptul tatalui, in certificatul de nastere al fetitei era liniuta, nu aveati aceste probleme.

In situatia dvs., daca tata ia copilul la plimbare si nu-l mai aduce inapoi, nici macar la Politie nu puteti reclama fiindca aveti aceleasi drepturi asupra minorei.
Puteti sa iesiti din tara numai daca:
1.- fie promovati o actiune judecatoreasca pe calea careia solicitati ca locuinta minorei sa fie stabilita la dvs., iar autoritatea parinteasca sa fie exercitata exclusiv de catre dvs. si numai dupa ramanarea definitiva si irevocabila a hotararii puteti sa plecati din tara impreuna cu minora, fara a mai fi necesar acordul tatalui,
- daca insa nu veti obtine ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai dvs., veti avea nevoie de o declaratie de acord din partea tatalui minorei.
2.- fie obtineti de la tatal minorei o declaratie de acord pentru iesirea din tara , respectiv pentru excursia pe care doriti sa o efectuati impreuna cu minora,
3.- fie obtineti pe cale judecatoreasca o hotarare definitiva si irevocabila care sa suplineasca acordul tatalui , in cazul in care acesta refuza sa va dea o declaratie in acest sens, urmand ca in cadrul actiunii sa faceti dovada refuzului acestuia.

Daca tot ati promovat o actiune de stabilire pensie de intretinere in favoarea minorei, trebuia sa formulati si capetele de cerere aratate la pct.1.si asa lamureati situatia.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate,cu modificarile si completarile ulterioare,art. 30 alin. 1 lit.c) minorul care este incredintat spre crestere si educare unuia dintre parinti ,printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila,poate calatori in strainatate cu acesta,fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte.
La controlul de frontiera al autoritatilor romane veti prezenta pasaportul si/sau cartea de identitate valabile,dupa caz,precum si hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila prin care mionorul v-a fost incredintat spre crestere si educare,in original si fotocopie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog raspuns- iesire din tara minor luminita1982 luminita1982 am o fetita de 7 ani este recunoscuta de tata pe numele lui dintro relatie de concubinaj pot pleca cu fetita din tara fara acordul lui el fiind inchis pt viol ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa fac pasaport fiicei mele elizam elizam am o fiica de 9 ani si doresc sa-i fac pasaport. tatal ei nu face parte din viata ei.pot fara acordul lui sa-i fac pasaport? (vezi toată discuția)
Buna ziua ! - iesire din tara cu minor, sentinta din 2010 danielafelicia danielafelicia Buna , sunt divortata din 2010 am o fetita de 12 ani data spre crestere si educare cu Sentinta definitiva si irevocabila ( nu avem custodie comuna ) doar tata ... (vezi toată discuția)