avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea domiciliului minorului in strainatate dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea domiciliului minorului in strainatate dupa noul cod

Buna!
Am si eu o speta si am nevoie de cateva lamuriri.Sunt divortata si din casatorie a rezultat un baiat pt care am o hotarare judecatoreasca de incredintare definitiva si irevocabila, si inca o fetita din afara casatoriei cu acelasi tata dar pt care am doar dupa noul Cod Civil hotararea de a domicilia cu mine dar autoritatea este efectuata de ambii parinti. Eu am plecat cu ambii copiii din tara si acum locuim in Germania.Pt baiat nu cred ca o sa am probleme ulterioare, iar pt fetita am avut o declaratie data la notar din partea tatalui ca este de acord sa ma insoteasca intr-o vizita in Germania pt 2 luni. Problema este ca eu doresc sa ne stabilim aici definitiv, dar nu stiu cum sa fac asta pt ca tatal nu este de acord ca fata/ copiii sa locuiasca in alta tara.Sentinta a fost data de instanta in momentul cand noi deja eram aici in Germania.Cum ar trebui sa procedez ca sa nu fiu acuzata de rapire internationala? Mentionez ca ambii copiii merg deja la scoala, respectiv la gradinita aici in Germania, s-au acomodat destul de bine, iar eu doresc sa intemeiez aici o familie cu un cetatean neamt. Ar trebui sa cer stabilirea minorei aici in Germania sau in Romania sau este destul sa ii trimit o simpla scrisoare tatalui in care sa il anunt de noul domiciliu al copiilor? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Robert Silbermann , Avocat 15:42, 10 Noiembrie 2012
Pt ca tatal nu e de acord ca minorii sa se stabileasca in Germania, ar trebui sa cereti in instanta ca domiciliul copilului ( pt fata )sa fie stabilit in Germania.
Puteti sa procedati si asa cum ziceti, sa-l instiintati in scris unde sunt copiii si sa vedeti ce se intampla, sa-i lasati dansului dreptul de a actiona in instanta daca doreste.

Incercati totusi sa negociati cu tatal pt a fi de acord, poate ii va vedea mai putin in timpul anului scolar, dar ii va vedea in vacante.. ajungeti la o intelegere
Va multumesc pt raspunsul dumneavoastra, dar tot mai am nelamuriri: ce ar trebui sa fac exact? Sa astept sa ma atace el in instanta sau sa deschid eu actiunea si unde ar trebui sa fac asta? In Romania sau pot si de aici din Germania? Nu prea cred ca am sanse de o intelegere cu fostul sot care desi nu contribuie cu mai nimic la cresterea copiilor, este restant la plata alocatiei de intretinere, are totusi incapatanarea de a nu ceda.Avocata cu care m-am consultat eu mi-a spus ca din moment ce fata este in Germania nu mai este nicio problema si pot sta linistita, dar dand un search pe google am aflat ca pot fi acuzata de rapira internationala daca tatal nu si-a dat acordul pt domiciliul fetei in strainatate sau daca macar nu este instiintat de adresa.Nu mai stiu ce sa mai cred, nu vreau sa am probleme din aceasta cauza.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
lavz, utilizator
Buna seara,
Incercati o intelegere, asa cum a spus doamna mai sus. Daca nu merge cu intelegerea conform noului cod civil atunci cand partile nu ajung la un consens, competenta sa solutioneze aceste aspecte este instanta de tutela. De judecat cred ca se judeca in Romania, nu in Germania.
Puteti deschide si dumneavoastra actiune prin care sa solicitati stabilirea unui program de vizitare pentru tata, cu toate particularitatile pe care le-ati descris, pentru ca daca fostul sot de principiu nu este de accord, tot acolo veti ajunge mai devreme sau mai tarziu.
Pe internet se spun multe lucruri si este bine sa fie filtrate.
Pe de alta parte fostul sot a dat declaratie la notar ca este de accor doar pentru o vizita de 2 luni. Nu si-a dat accordul ca sa locuiti definitiv acolo.
Iar daca prin sentinta este autoritate comuna, va trebui sa il intrebati si pe el despre dorinta dumneavoastra de a locui in Germania cu minorii, chiar daca fostul sot nu contribuie. Si iar ajungeti la instanta.
In opinia mea, si nu este obligatoriu ca cei de aici sa fie de accord cu ea, nu cred ca este suficienta o simpla scrisoare, in conditiile in care exista o sentinta pronuntata in acest sens, in care se prevede cum si in ce fel se va exercita autoritatea parinteasca.
Bine v-am regasit!:D
Revin cu inca cateva intrebari.Am procedat asa cum am fost sfatuita de avocatii de pe acest forum(calora le multumesc inca o data pt raspunsurili prompte), adica am deschis proces prin care am cerut stabilirea domiciliului copilului aici in Germania. Fostul meu sot a fost de acord cu acest lucru dar a cerut program de vizita in felul urmator: de doua ori pe luna sa vina sa viziteze copii aici in Germania, duminica de la ora 14 la ora 17....atentie...la domiciliul nostru, cu posibilitatea luarii copiilor la plimbare.Bineinteles ca eu si cu sotul meu nu suntem de acord cu asa ceva.Sunt de acord ca el sa pastreze legaturi personale cu copii dar nu la dimiciliul nostru ci sa ii ia la plimbare.Poate sa ma oblige un Tribunal din Romania sa procedez asa: adica sa il primesc la noi in casa timp de 3 ore? Am drept de apel 15 zile de la comunicare, dar sotul meu spune ca putem sa ii punem interdictie de a ne intra in casa.Intrebarea este cum ar trebui sa procedam? Putem sa facem Hausverbot, dar ce poate aduce asta?Cand sa facem asta inainte sa expire cele 15 zile sau dupa?Este aceasta hotarare inca valabila daca eu am din septembrie un alt nume de familie iar hotararea a fost pronuntata in octombrie? Si daca pot face eu pt copil( fetita) un pasaport in Romania fara a mai avea in prealabil acordul tatalui doar pe baza acestei hotarari de stabilire a domiciliului aici in Germania?
Ar trebui sa fiti de acord.. odata ca dati dovada de bunavointa, asa cum a dat si el, pana la urma daca va intelegeti, o faceti pt copil. Daca veti fi de acord, procesul se va termina repede si credeti-ma ca nu va putea veni de doua ori pe luna.. chiar daca ar veni, e vb de 3ore.. pe care nu neaparat le vor petrece in casa.

Pentru pasaport, veti avea nevoie de acordul tatalui sau o hotarare judecatoreasca in acest sens.

Alte discuții în legătură

Stabilire domiciliu minor in strainatate mirela_iuliana_81 mirela_iuliana_81 Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns Am o fetita de 6 ani care mi-a fost incredintata mie din anul 2010(nu avem custodie comuna, imi este ... (vezi toată discuția)
Mutare minor in germania dianagermania2020 dianagermania2020 Buna ziua! Este adevarat ca, conform noului cod civil, daca eu m-am mutat in Germania si aduc cu mine fetita minora, in varsta de 9 ani, doar cu procura de ... (vezi toată discuția)
Am declarație acord de la tatăl copiilor valabilă până în 2021 pentru a ieși cu ei din țară. mai am nevoie de acordul lui pentru a-i lua cu mine, să locuim împreună cu noul meu soț? Elena717 Elena717 Buna ziua, Sunt divortata si eu si fostul sot avem 2 copii, un copil nascut in timpul casatoriei, celalat nascut dupa pronuntarea divortului. Un copil are 12 ... (vezi toată discuția)