avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... impozitul in contractul de cesiune
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

impozitul in contractul de cesiune

va rog frumos sa-mi lamuriti o mare dilema... o firma srl cu 3 asociati, unul din ei cedeaza actiunile sale in schimbul sumei de 125.000 euro;care trebuiesc platiti in 3 transe. primele doua in valoare de 60.000euro%30.000 plus 30.000) au fost achitate. mai sunt 12 zile pana la achitarea sumei finale iar cesionarii au pus problema impozitului. cedentul considera ca nu trebuie sa ii retina din suma fimala 20.000de euro cat reprezinta impozitul pentru ca nu exista nici un act in care sa se precizeze asa ceva. ce se intampla acum? cine are dreptate? daca in contract nu s-a precizat si nu s-a facut nici un act aditional la momentul respectiv referitor la plata impozitului se mai poate face ceva? cine are castig de cauza? #-o
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:29, 21 Decembrie 2008
Buna ziua,

impozitul este datorat de cel care incaseaza banii dar trebuie retinut si achitat in numele acestuia de catre cel care ii plateste. De altfel cesiunea de parti sociale nici nu se va inregistra la Registru pana cand nu veti face dovada achitarii impozitului.
Nu are relevanta faptul ca nu ati aratat in contract cine plateste impozitul - exista reglementare legala.

avocat Boncu Constantin
costiboncu a scris:

Buna ziua,

impozitul este datorat de cel care incaseaza banii dar trebuie retinut si achitat in numele acestuia de catre cel care ii plateste.


Mă întreb care este temeiul legal în virtutea căruia o persoană fizică (cesionarul plătitor al preţului cesiunii) trebuie să reţină la sursă şi să verse impozitul pe care îl datorează o altă persoană fizică (cedentul). Situaţia este similară în cazul persoanelor juridice.

Mergînd pe aceeaşi logică, înseamnă că acela care cumpără un imobil este obligat să reţină din preţ şi să verse suma care constituie obligaţia de plată a vînzătorului, respectiv impozitul pe venitul realizat din înstrăinarea unui imobil.

E absurd.

Liviu S.Bordaş
Nu trebuie sa ne intrebam foarte mult................. pentru ca in Romania legislatia este "complexa si prezinta multe aspecte" asa ca va propun spre lectura art. 67 alin. 3 lit c) Cod fiscal:

"în cazul câstigului din transferul dreptului de proprietate asupra partilor sociale si valorilor mobiliare în cazul societatilor închise, obligatia calcularii si retinerii impozitului revine dobânditorului de parti sociale sau de valori mobiliare, în momentul încheierii tranzactiei, pe baza contractului încheiat între parti"

In concluzie daca si numaidaca se inregistreaza un castig din cesiunea de parti sociale, adica se vand la un pret mai mare decat cel cu care au fost dobandite, se va aplica art. 67 alin. 3 lit. c) Cod fiscal.

C.J. M.Popa
art. 67 alin. 3 lit c) Cod fiscal.

Tipic pentru legislaţia noastră.

Păi, ce treabă am eu, cesionar, cu impozitul datorat de cedenat? Ce obligaţie am eu, să-i ţin evidenţa, să-i calculez impozitul, să i-l reţin, să-l vărs?
Sigur, mi se va răspunde: te obligă legea. Asta am constatat M-au lămurit distinşii colegi, cărora le mulţumesc.

Eu întrebam unde e logica? X-(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Cesiune atiuni catre o persoana juridica mony mony O societate romana pe actiuni cesioneaza toate actiunile sale catre o firma germana, pretul fiind stabilit in Euro. Intrebare: 1. Impozitul de 16% pe care ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune parti sociale live_maz live_maz zilele trecuta, un srl pj romana cu asociati pf straine, a dorit schimbarea sediului din bucuresti si cesionarea, cu titlu gratuit a partilor sociale detinute ... (vezi toată discuția)