avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot sa solicit despagubiri in caz de agresiune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot sa solicit despagubiri in caz de agresiune?

In urma cu 3 luni mi-a cazut o bucata de tencuiala, de la intrarea intr-un bloc,pe spate si am avut 2 coaste fracturate si fractura la coloana vertebrala.Asupra coloanei s-a intervenit chirurgical ca sa ficseze coloana.
Intrebarea este daca pot cere desbagubiri si cum se procedeaza avand in vedere ca este o asociatie de locatari.
S-a făcut plangere la politie si o expertiza medico-legala, care este in curs de desfaşurare
Bineinteles ca puteti cere despagubiri.
Daca spuneti ca exista o plangere penala la Politie, probabil este in curs de cercetare un dosar penal care urmeaza sa se finalizeze cu o trimitere in judecata. Dumneavoastra trebuie sa va constituiti parte civila, adica sa mentionati cuantumul despagubirilor (materiale si morale) pe care doriti sa le solicitati ca urmare a vatamarii pe care ati suferit-o.
Acum depinde cine va fi gasit considerat vinovat pentru desprinderea bucatii de tencuiala. Aici exista mai multe variante, depinde daca au fost facute lucrari in zona de unde s-a desprins acea tencuiala, cine a facut aceste lucrari, etc.
Si persoanele juridice (de exemplu - asociatiile de proprietari) pot raspunde penal.
In orice caz, civil poate raspunde indiferent de modul de solutionare al dosarului penal. Asadar aveti oricand varianta formularii unei cereri de chemare in judecata si sa solicitati direct in fata unei instante civile despagubiri.
In tot cursul urmaririi penale, dar si in fata instantei de judecata, pana la citirea actului de sesizare a acesteia (rechizitoriul ) , va puteti constitui parte civile, in vederea recuperarii prejudiciului ce v-a fost adus, reprezentand prejudiciul de ordin material (cheltuielile ocazionate de tratarea dumneavoastra ) si prejudiciul de ordin moral .( veti preciza defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale ).

Dupa trecerea acestui moment procesual, cel al citirii rechizitoriului, care este verificat prin prisma legalitatii , va veti putea constitui parte civila cu acordul tuturor celor impricinati.

In acest sens, manifestarea de vointa cu privire la plata daunelor morale si materiale poate fi facuta prin plangerea penala adresata organelor judiciare sau printr-o declaratie data acestora.

Actiunea civila alaturata celei penala poate fi solutionata si pe cale separata, insa procesul civil este suspendat pana la judecarea , in mod definitiv , a celui de natura penala.

Raspunderea penala poate viza anumite persoane, care si-au nesocotit obligatiile ce le incumba , survenind o degradare a imobilului.

Raspunderea civila delictutala poate fi angajata pentru imprudenta,pentru neglijenta unei persoane dar si pentru ruina edificiului, persoana raspunzatoare fiind proprietarul acestuia.

Materialul probator este important pentru a clarifica persoana careia ii incumba vinovatia.

Succes.

Buna seara .
Vinovatie,prejudiciu,act juridic ilicit ,legatura dintre vinovatie si prejudiciu-act juridic ilicit, asta pentru latura civila,deci cele 4 conditii cumulative .Daca este stabilit vinovat in cauza penala ,acesta va raspunde si din punct de vedere delictual civil ,pentru daunele provocate persoanei vatamate-victimei,cu tot ce inseamna aceasta, nemaifiind nevoie sa i se gaseasca vinovatia civila .
Marius Bote .
nu asociatia este vinovata...in jurul blocului, in afara de cei 0.80 cm spatiu siguranta,din proiect exista un spatiu verde,pt protectie,tocmai pt a impiedica astfel de evenimente.Primariile au anulat aceste zone ilegal...
observati copertinele de la intrare in bloc...asa ca ,nu asociatia este vinovata.Plus ca aceste deteriorari apar datorita mijloacelor de transport ,care platesc taxe primariei.
a-mary26 a scris:

In urma cu 3 luni mi-a cazut o bucata de tencuiala, de la intrarea intr-un bloc,pe spate si am avut 2 coaste fracturate si fractura la coloana vertebrala.Asupra coloanei s-a intervenit chirurgical ca sa ficseze coloana.
Intrebarea este daca pot cere desbagubiri si cum se procedeaza avand in vedere ca este o asociatie de locatari.
S-a făcut plangere la politie si o expertiza medico-legala, care este in curs de desfaşurare

Asi vrea sa mentionez ca pe strada respectiva nu trec masini ale RATB-ului.
De asemenea in perioda respectiva era zapada, si mergeam pe margine pe langa zapada, alfel imi
Mai am o intrebare. Cum sa fac politistul sa se duca la INML dupa rezultatul expertizei medico-legale? Cei de la INML steapta politistul sa se duca sa-l ia, iar polististul asteapta sa-i fie trimisa prin posta. Iar acum politistul nu mai raspunde la telefon.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale ContSters183027 ContSters183027 In situatia unui accident rutier, ce cauzeaza o stare vegetativa victimei, pe langa daunele morale si despagubirile cuvenite victimei, ar avea parintii ... (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale adiadrian72 adiadrian72 acum o luna de zile tatal meu a avut un accident de masina din care a rezultat fractura de bazin,fractura de coaste multiple,si multe alte lovituri la cap.pe ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni - rca-ul poate plati daunele? LAURENTZYU LAURENTZYU revin cu noi intrebari, legate de un nefericit eveniment. un individ a lovit-o pe logodnica mea pe trecerea de pietoni. a lovit-o destul de rau. in urma ... (vezi toată discuția)