avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt anonim?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt anonim?

:training: cum poate fi "dat in gat" cineva care a falsificat o semnatura si stampila fara sa se prinda nimeni cine i-a facut-o? sa presupunem ca hartia respectiva se afla acum intr-un dosar la un minister.

(scuze ca dau atat de putine in info, habar n-am daca e legal sa imi pun astfel de probleme, sigur sigur moral nu este)
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2008
alinaaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 17:37, 20 Decembrie 2008
Daca ceea ce sustineti este adevarat persoana respectiva poate fi trasa la raspundere penal petru savarsirea infractiunii de fals prevazute de art 288-290 cod penal (in functie de calitatea persoanei sau forma actului: oficial sau sub semnatura privata).
Dumneavoastra puteti denunta acest fapt organului de cercetare penala care va trebui sa verifice cele afirmate de dumneavoastra si daca constata savarsirea infractiunii sa demareze actiunea penala.
Persoana care are cunostinta de aceasta si nu instiinteaza organele de cercetare si urmarire penala poate raspunde, alaturi de autor, daca autorul este "dat in gat" de altcineva.
Daca denuntatorul nu isi dezvaluie identitatea sesizarea lui nu are valoarea unui denunt, ci constituie o anumita forma de realizare a sesizarii din oficiu.
In alta ordine de idei: cine falsifica acte si le depune la un minister pt a incerca sa obtina anumite avantaje (care nu i se cuvin; sau i se cuvin dar nu poate dovedi) nu o face in fatza oricui. Altfel spus: persoana reclamata poate afla destul de usor cine i-a copt-o!

Veti raspunde penal daca sunteti functionar sau alt salariat care, luand cunostinta de savarsirea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a procurorului sau a organului de cercetare penala.

Raspunde penal orice pers care are cunostinta de infractiunile: omor, talharie, piraterie, distrugere si semnalizare falsa – si nu denunta. Ceea ce nu e cazul aici!
multumesc pentru raspunsuri, imi sunt foarte utile.

as vrea sa mai intreb in legatura cu aceasta sesizare, cum/unde trebuie facuta, si daca nefiind un denunt (adica nu imi dezvalui identitatea) nu este foarte posibil sa nici nu fie luata in serios si sa nici nu se verifice cele afirmate de mine.
Deci, o dati anonima, cum zicea Caragiale! Nici unei petitii anonime nu i se raspunde, daramite unei sesizari penale!
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Denunt anonim la dna Ana-Maria  Dutescu Ana-Maria Dutescu Ce sanse are un denunt anonim sa declanseze sesizarea din oficiu a DNA, in conditiile in care exista pe site-ul oficial un formular pt. denunt dar care ... (vezi toată discuția)
Dosar penal denunt nesemnat daviddaniel daviddaniel Se poate constitui un dosar penal daca plangerea/denuntul nu este semnata si datata? Daca totusi s-a intamplat, cui ma adresez? Ce pot face? (vezi toată discuția)
Cand pot afla cine si cum a reclamat? dorel13 dorel13 La o societate s-a facut o perchezitie,control pentru delapidare. Administratorul societatii nu a facut acest lucru, deci probabil ca un \\"prieten\\" a vrut ... (vezi toată discuția)