Buna ziua , va rog mult dați-mi un sfat . ASA ceva nu am patit niciodată , si pana întreb contabilul vreau sa vad ce se poate face .
Am un furnizor cu care lucrez de vreo 2ani , din localitate cu mine. El emite lunar către mine 2-5 max facturi . Scadenta de 30 de zile , e drept recunosc , o depășesc , dar platesc !!! Anul acesta mi-am schimbat contabilul , si m-a sfătuit când fac plăti prin transfer bancar , sa scriu in detalii si ce facturi achit la furnizori.
Azi , contabilul îmi spune ca a primit de la furnizorul mai sus pomenit ,o lista cu facturi scadente , neachitate către el .....dar care la noi nu apar nicăieri . L-am sunat si am cerut lamuriri si uitati ce mi-a spus ca :
"" Nu aveți acele facturi , pentru ca daca a trecut luna si nu le-am încasat , eu MI-AM făcut storno ....ca sa nu platesc TVA....si la Dvs apare factura cu primul nr emisă. ""......
Am rămas muta . Cu alte cuvinte eu am dedus TVA ( cel putin ptr o factura .....căci nu am de unde sa stiu de cand face lucrul acesta firma respectiva ) la niște facturi stornate !!!!
Eu nu am avut stire de ce facea firma furnizorului , si totuși .....eu sunt cea mai in culpa .
Va întreb cu tot respectul , ce se întâmpla in situația asta ? Nu vreau sa fac rău nimănui ( il cunosc pe patronul acestei firme ...el spune ca habar nu avea ca trebuie sa mă anunte si pe mine de cum își închide el situația lunară financiar vorbind ) dar nici sa pic eu la plata unor amenzi ...
Il pot constrange si este posibil / legal , in vreun fel sa refacă facturile care el si le-a stornat ? Eu sunt dispus , i-am si zis ,sa ii achit absolut tot ....dar nu pe varianta cu facturi noi emise ....in locul celor vechi cu care eu m-am înregistrat in conta.
Nu am studii de specialitate , dar mă întreb ce contabil te poate sfătui ...ASA cum probabil a fost el sfătuit .....sau ce contabil face storno fara sa aibe undeva o dovada ca si celui care i-a fost emisă factura i s-a inmanat storno-ul.
Ca sa nu spun ca o factura făcută in Martie inițial ....este stornata si refăcută pana in prezent de încă doua ori ..... iar eu ( clientul) am introdusă in conta factura din Martie (adică prima emisă). Iar acest lucru il face CRED , la aproape toate fact emise in cazul acesta , către mine.
Cel mai recent răspuns:
ILDIKO KALAMAR , Consultant fiscal
15:39, 31 Mai 2012