avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme -criza economica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme -criza economica

Buna ziua,
as dori daca se poate un raspuns cat mai urgent de la o persoana calificata in legislatia muncii.
Lucrez la o societate comerciala iar acum cateva zile am fost anuntati ca se vor face reduceri de salarii ( pentru unii). Astfel, pentru angajatii de la birouri- se ingheata salariile, iar pentru cei care muncesc cu "bratele" se fac reduceri de salarii. Pe de alta parte se fac angajari pe departamentul vanzari.
Intrebarea mea este urmatoarea, ESTE LEGAL CA PENTRU O CATEGORIE DE ANGAJATI SA SE TREACA LA REDUCEREA SALARIIULUI IAR PENTRU ALTII INGHETAREA ACESTUIA?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sperantaa , utilizator 09:04, 22 Decembrie 2008
angajatorul nu poate sa inghete salariile, este ilegal fara sa suspende activitatea total la comp.respectiv.
asta ar fi o forma de concediu fara plata, omul sta acasa si nu primeste salariu. insa concediu fara plata trebuie sa il solicite salariatul, nu patronul, salariatul il cere , patronul il aproba, nu poate avea el initiativa de a da in concediu fara plata oamenii.
patronul poate sa: fie va da in somaj tehnic, plata a 75% din tarifar, pe o perioada de timp iar salariatii stau acasa
fie desfiinteaza locurile respective si veti beneficia de somaj.
micsorarea salariilor este o masura imorala, dar legea spune ca trebuie sa ii asiguri salariatului minimul pe economie, respectand indicii de ierarhizare din dimeniul de activitate respectiv, in functie de CCM din ramura.
codul muncii nu prevede ca salariul trebuie sa urmeze obligatoriu o panta ascendenta in negociere, deci el poate fi si mai mic in urma negocierilor, dar nu mai mic de min.pe economie. ati inteles?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane
solutia micsorarii salariilor nu este neaparat o solutie imorala, ci poate fi o solutie de salvare a locurilor de munca.Ce doriti mai moral de atat?Solutia este si legala dar cu o conditie,acordul bilateral al partilor.Angajatorul propune salariul mai mic si angajatul accepta sau nu.Oricum, asa cum s-a spus, este ilegal sub minim pe economie.
BUNA ZIUA

PATRONUL NU VA POATE MICSORA SALRIUL FARA ACORDUL SCRIS AL DVS.
PROBABIL CA VA VA SOLICITA SA SEMNATI UN ACT ADITIONAL LA CONTRACTUL DE MUNCA IN CARE SE VA PREVEDEA REDUCEREA SALARIULUI.
DACA NU SUNTETI DE ACORD NU IL SEMNATI!
TOTUSI, DACA STITI CA INTR-ADEVAR SITUATIA FINANCIARA A FIRMEI ESTE GREA ATUNCI ALTERNATIVA PATRONULUI AR FI SA PASTREZE SALRIILE LA ACELASI NIVEL DAR SA DESFIINTEZE O PARTE DINTRE LOCURILE DE MUNCA.

AV. COSTI BONCU
Neacordarea salariului este ilegala chiar daca imbraca forma interesanta prin expresia " inghetarea salariilor" o expresie lipsita de continut .
Micsorarea salariilor este posibila prin acordul partilor . Cat timp anagajatorul mareste numarul salariatilor motivarea micsorarii salariilor, sau neacordarii la timp a acestora datorata crizei este falsa si abuziva. Abuzul este usor de demonstrat in cazul unei reclamatii la ITM sau in proces.
In cazul intreruperii temporare a activitatii, nu mai este vorba de acordul ambelor parti pentru micsorarea salariului ....


:offtopic:
@ constiboncu
Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.

Alte discuții în legătură

Reducere salariu de baza Monica H. Monica H. cum pot reduce salariul de baza al unui salariat? (vezi toată discuția)
Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie. in contractul ... Gina Lupu Gina Lupu Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. In contractul individual de munca, sunt trecuta cu salariul min.pe economie, angajatorul imi plateste net 2200 ... (vezi toată discuția)
Obligata sa imi dau demisia Mile30 Mile30 Buna ziua! Lucrez la o firma de sortare si in momentul de fata firma ramane fara proiecte. Ei ne dau 2 optiuni: ori sa plecam in deplasare (aceasi firma alt ... (vezi toată discuția)