Buna ziua, as avea si eu o intrebare la dumneavoastra in legatura cu vanzarea unui apartament cu 3 camere. In luna februarie a anului curent am semnat un precontract cu potentiali cumparatori care ne-au dat un avans de 40.000 de euro, iar la expirarea termenului de achitare a sumei totale acestia au spus ca nu o au, motivand faptul ca ei depind de banii pe care ii obtin din vanzarea unei garsoniere. Am prelungit precontractul iar acestia tot nu au reusit sa vanda garsoniera, iar acum ne-au trimis o notificare prin care ei ne cer renegocierea pretului apartamentului invocand drept cauza exoneratoare criza economica si prabusirea pietei imobiliare.Tin sa va mentionez ca in precontractul semnat este specificat ca potentialii cumparatori pot pierde banii pe care ni i-au dat drept avans in cazul in care se razgandesc, fara a invoca o cauza exoneratoare de raspundere civila.As vrea sa stiu daca ar fi bine sa renegociez pretul sau sa astept expirarea termenului scris in precontract. Ar avea sanse daca ne cheama in instanta sa castige banii dati ca avans, invocand drept cauza exoneratoare criza de pe piata imobiliara, in caz ca noi nu vrem sa renegociem pretul apartamentului?
Nu va pot impune renegocierea pretului, mai ales ca dvs ati fost destul de intelegatori si le-ati mai prelungit termenul. Asteptati sa expire termenul si dupa aceea le trimiteti dvs o notificare prin care ii instiintati faceti aplicarea clauzei penal, putand sa vindeti apartamentul altor persoane.
Si eu sunt de aceeasi parere.
Nu au dreptul sa-si primeasca banii inapoi.Criza mondiala nu ii exonereaza de raspundere.In realitate ei vor sa cumere la un ret mai mic.
Ar fi util sa consultati un avocat verbal pentru a intelege mai bine toate aspectele.
exista o probabilitate foarte mare ca instantele de judecata din romania sa va dea castig de cauza, daca ati ajunge la proces .
este putin probabil ca aceasta criza sa poata fi retinuta ca o cauza care sa exonereze pe promitentii cumparatori de obligatia de a veni cu restul de pret.
totusi, ar fi bine sa aveti in vedere si faptul ca ei ar putea sa va actioneze in judecata, ar putea formula actiunea astfel incat litigiul sa priveasca acest apartament, ar putea sa il inregistreze la cartea funciara si in acest mod v-ar bloca vanzarea pentru doi ani si mai bine. eu asa as face daca as fi avocatul lor si atunci poate ca ati negocia altfel.
sfatul meu este sa incercati macar o usoara renegociere pastrandu-va insa avantajele pe care le aveti in acest moment. cred ca este mai intelept sa pierdeti o suma mica de bani decat sa va faceti dusmani de moarte si sa mergeti la un proces care nu va fi ieftin.
nu uitati ca totusi oamenii aceia au platit 40.000 euro pe care acum ei ar urma sa ii piarda!!!
Va fi greu de renegociat intrucat preturile au scazut mult si va pierde vanzatorul din bani in acest caz.
Daca ne gandim putin si vanzatorul se putea afla in aceeasi situatie daca preturile ar fi crescut.Si ei ar fi trebuit sa respecte contractul.
nu spun ca va fi usor de renegociat.
totusi - o oferta ceva mai mica se poate face. in cazul in care o asemena oferta va fi refuzata va dati seama cum va arata la instanta.
orice judecator va pretui buna credinta a vanzatorului care , desi avea toate atuurile, a inteles sa faca un compromis dar...cumparatorul n-a vrut.