Mie imi pare rau de cumparator care... cam pe limba lui va pieri. Ca in februarie deja nu se stia daca si ce o sa se intample cu piata imobiliara... Ati vazut raporturile de vanzari de la inceputul lui 2008 pentru targurile imobiliare? De tot rasul... :( Veneau cu 1000 si ceva de locuinte si vindeau ... 5!
In conditiile astea, totusi, cumparatorul voia sa faca o investitie imobiliara superioara celei pe care deja o avea! Prost!
Si totusi, nu e nici vina si nici problema vanzatorului asta...
Acum, ca e un caz fortuit au ba, depinde cum si daca au prevazut asa ceva in contract in definitii si exemple clare.
Ba ar fi fost bine de vorbit despre criza imobiliara, despre o eventuala evolutie a preturilor etc. Astfel isi argumenta vanzatorul clauza penala atat de mare...
In rest, nu vad cat de smecher a fost cumparatorul... el a ales sa faca un lucru intr-o perioada economica proasta pentru astfel de investitii, iar cazul fortuit va fi dovedit sau nu in functie de cat de convingator e unul sau celalalt. Daca nu e definit exact si exemplificat in contract.
In rest, am vazut ca acel cumparator poate fi executat imobiliar...
Dintre toti juristii de pe aici, care anume a mai facut o executare imobiliara care s-a terminat in ultimele luni? Ca, sincer, in afara de cativa care vor sa speculeze si altii care nu stiu pe ce lume sunt, nu se vinde nimic.
Dar daca se vinde, va dau eu vreo cativa clienti care sunt dispusi sa va dea comision gras daca le gasiti cumparatori...
Bancile nu vand imobilele care le-au ramas ca garantie ipotecara, de vreo 2 luni exista un nou trend: oamenii isi evalueaza imobilele cumparate si valoarea ipotecii si renunta sa mai plateasca acele credite, caci garantia face azi mai putin decat imobilul... si ei nu vor sa plateasca mai mult decat face!
Bancile sunt paralizate, nu fac executari, nici macar evacuari, ca nu au ce face cu imobilele.
Credite ipotecare nu se dau tot pentru ca bancile nu stiu la ce valori ale garantiilor imobile sa se raporteze... Toate reclamele la servicii bancare sunt la produse de economisire...
Masina pe care o voiam anul trecut costa azi pe la jumatate...
Se negociaza dobanzile acordate la depozite pana si persoanelor fizice azi... unele de la depozite de cateva zeci de mii de euro!!...
In conditiile astea de piata in care nici nu se vede vreun rasarit de politica ce sa deblocheze consumul pe diferite produse... ce sa vinzi? Ce sa cumperi?
Ca masina mea de-asta vara e azi cu peste 2000 de euro mai ieftina, ma puteam plimba cu taxiul cateva luni...
Cu atatea disponibilizari, ci astfel de cadere a pietei imobiliare din afara, cati romani din afara mai au curajul sa investeasca in imobile aici? Ca tocmai ei au dat tonul scaderilor tranzactiilor cand, in vara, puteai numara pe degete cate imobile s-au vandut in concediul strainilor in tara...
Eu vad ca acel cumparator a fost de buna-credinta, insa a gresit estimand ca tranzactiile imobiliare se vor desfasura ca pana atunci... la fel cum a gresit si vanzatorul cand a estimat ca e bine sa prelungeasca termenul de vanzare a garsonierei, lucru de care cumparatorul se poate folosi cu prisosinta!
Asa incat, ce sa faceti depinde de ce anume urmariti. E clar ca aceasta promisiune v-a adus prejudicii serioase, dar asa cum acel cumparator nu a stiut estima piata, nici dv. nu ati facut-o.
Eu l-as notifica si i-as explica exact cat de prost e pentru mine, promitent-vanzator, sa prelungesc termenul sau sa-i fac o reducere de pret, caci pretul e cel din februarie, iar promisiunea am incheiat-o nu ca o facilitate pentru mine, ci pentru ca el sa faca rost de bani.
In pus, aceasta facilitate pe care i-am acordat-o nu s-ar fi intamplat fara o clauza penala atat de serioasa care tindea tocmai sa-mi acopere pierderile in caz de criza si pe la noi ca prin alte parti... Caci ati as vinde la x lei pe langa y cat valora atunci apartamentul, lucru total defavorabil pentru mine... Motiv pentru care exista asa o clauza penala de grasa... ca sa nu adaug ca nici nu pot vinde la x ai devreme de 1, poate 2 ani, asa incat sa ne judecam nu ma deranjeaza la o dobanda de cam 14-20% pe an neimpozabil fata de cat dau inapoi, ca ies in castig si daca pierd procesul.
In plus, slabe sanse ca instanta sa nu-mi lase nimic din clauza aia penala, asa incat castig mai mult decat dobanda si raman si cu tot apartamentul.
In concluzie: as negocia, insa o solutie care sa ma avantajeze si pe mine, vanzator, nu numai pe cumparator. Caci impartirea pierderii la doi nu e echitabila, atata timp cat eu am gasit cumparator si am incheiat un contract bun in februarie, adica nu am dat chix si mi-am indeplinit obligatiile.
Ca partea cealalta nu a reusit regret, dar nu e motiv sa pierd pentru ca, in loc de contract de vanzare direct, am preferat sa dau o sansa cumparatorului, incheind o promisiune si dandu-i un termen. Pentru ca am fost bun si l-am tratat frumos, in loc sa incasez pretul (de la altul) pe loc.
Cam asa ceva as scrie in notificare. Poate m-as intalni cu el, caci nu inteleg de ce ati pus problema de genul: ce sa faceti, a sau b? Le puteti face pe amandoua.
Importanta e insa finalitatea pe care o urmariti, starea dv. financiara, rabdarea, stilul dv. etc.
Analizati intai contractul deja incheiat impreuna cu aditionalul, situatia de fapt in intregime cu un avocat si apoi treceti la treaba! Luati atitudine! Ca o sa stati asa, cu apartamentul blocat ani de zile, fie ca va intelegeti cu el sau nu, asta trebuie sa va fie destul de limpede, atata timp cat nimic nu se vinde nici macar in urma scaderii preturilor si a tva!
Indiferent ca aveti notat ceva au ba in CF...
Eu nu le mai dadeam termen!
Mult noroc!