avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare judecatoreasca

In anul 1998 am fost condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea de 8 ani,3 luni si 11 zile , plus alte pedepse mai minore care au fost contopite in pedeapsa aceasta. Data eliberarii a fost in noiembrie 2003, dupa fix 5 ani de la inceperea executarii in urma bunei purtarii si vreau sa aflu daca pot incepe reabilitarea judecatoreasca?. Normal articolul 175 ? zice ca se poate dupa ce au trecut 5 ani de la executarea pedepsei plus jumatate din ea, adica calculele mele imi spun ca din 2003 + 5 ani+ 4 ani si 52 aprox adica in Ianuarie anul acesta as putea face reabilitarea judecatoreasca. Nelamurirea mea este daca se considera perioada de 5 ani plus jumatate din pedeapsa de la data eliberarii din penintenciar sau de la data cand ar fi trebuit ( in teorie) sa se sfarseasca pedeapsa, adica Martie 2007 ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 20:34, 30 Mai 2012
Art. 136 C. pen prevede că termenele prevăzute în art. 134,135, l(a care faceţi referire)se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Art. 61 C. pen prevede pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la eliberare până la împlinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune.
Coroborând cele două articole din codul penal, rezultă că termenul de la care se calculează dărata necesară se calculează de la împlinirea termenului pedepsei de 8 ani şi nu de la cei 5 ani efectiv executaţi, adică 2006+5+4 =2015

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa de 3 ani si 9 luni cu executare- cand ma pot reabilita ? tina_gemeni tina_gemeni cineva a executat 2 ani si 6 luni dintr-o pedeapsa de 3 ani si 9 luni. Cind se reabiliteaza si cum, ca sa se angajeze? (vezi toată discuția)
Reabilitarea la cerere Ionutbusila Ionutbusila Am fost condamnat in 2008 la 5 ani închisoare pentru trafic de droguri am executat 3.6 ani am fost eliberat in 2011 decembrie..pot sa cer reabitarea ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis, putin ajutor va rog IlieGeorge IlieGeorge Salutare. Am si eu o nelamurire,poate ma ajuta cineva. Pe data de 29.03.2012 am fost condamnat definitiv pentru Conducere fara permis si am executat 19 ... (vezi toată discuția)