In anul 1998 am fost condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea de 8 ani,3 luni si 11 zile , plus alte pedepse mai minore care au fost contopite in pedeapsa aceasta. Data eliberarii a fost in noiembrie 2003, dupa fix 5 ani de la inceperea executarii in urma bunei purtarii si vreau sa aflu daca pot incepe reabilitarea judecatoreasca?. Normal articolul 175 ? zice ca se poate dupa ce au trecut 5 ani de la executarea pedepsei plus jumatate din ea, adica calculele mele imi spun ca din 2003 + 5 ani+ 4 ani si 52 aprox adica in Ianuarie anul acesta as putea face reabilitarea judecatoreasca. Nelamurirea mea este daca se considera perioada de 5 ani plus jumatate din pedeapsa de la data eliberarii din penintenciar sau de la data cand ar fi trebuit ( in teorie) sa se sfarseasca pedeapsa, adica Martie 2007 ? Multumesc
Art. 136 C. pen prevede că termenele prevăzute în art. 134,135, l(a care faceţi referire)se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Art. 61 C. pen prevede pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la eliberare până la împlinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune.
Coroborând cele două articole din codul penal, rezultă că termenul de la care se calculează dărata necesară se calculează de la împlinirea termenului pedepsei de 8 ani şi nu de la cei 5 ani efectiv executaţi, adică 2006+5+4 =2015