2 fii au nevoie de certificatul de deces al mamei pentru formalitatile de mostenire dupa bunic/tatal mamei.
Mama lor a decedat in 1940, in Bucuresti. Pana in prezent, au cautat certifcat de deces la Primaria Bucurestiului, la Arhive, si la Primaria unui sat de langa Bucuresti unde a fost inmormantata - fara succes.
Li s-a spus ca solutia ar fi o actiune in instanta, dar sunt foarte saraci si avocatul cu care au discutat le-a solicitat circa 2500 lei pe care nu-i au sub nicio forma.
Va rog sa-mi dati niste sfaturi despre cum ar putea face rost de documentul necesar fie fara sa apeleze la un avocat, fie daca exista in Bucuresti vreo solutie de avocat pt oameni foarte saraci.
Am specificat deja aceste informatii: localitatea in care a decedat este Bucuresti.
Primaria si arhivele Bucuresti NU au gasit nimic, raspunsul lor a fost "nu s-a gasit niciun document".
Au verificat deja ambele primarii: Bucuresti plus satul unde locuiesc fii acum si unde mama a fost inmormantata. Nici primaria satului acesta (in care s-a si nascut) NU are documente. In timpul razboliului a fost un incendiu si au pierdut tot.
Exista certificatul de nastere, dar e inutil. Oamenii au nevoie de un act care sa ateste ca aceasta persoana a decedat. De unde sa-l ia?
Cei de la Primarie - ambele primarii - NU le-au spus ce sa faca mai departe. Au spus doar ca nu tine de ei.
De aici intrebarea mea pe forum - ce sa faca mai departe?
1940 nu este un an de speriat in sensul ca la noi inca se pastreaza registre din 1900. Pentru inceput ar trebui sa solicitati o adeverinta de la serviciul de evidenta a persoanelor in sensul de a va specifica, in calitate de mostenitori daca persoana cautata figureaza in evidentele lor manuale ca fiind decedata. Dupa care o luati in ordinea evenimentelor, adica, la primaria de nastere solicitati adeverinta anexa 9 cu mentiunile existente pe marginea actului de nastere, apoi mergeti la locul casatoriei de unde solicitati la fel adeverinta cu mentiunile existente pe marginea actului de casatorie. Daca nici asa nu rezolvati nimic o luati in ordine inversa, adica porniti de la sotul doamnei, tatal celor 2 fii, si solicitati o adeverinta anexa 9 dupa actul sau de nastere, unde daca are casatoria teoretic ar trebui sa aiba si decesul sotiei. Puteti apela si la preot, in sensul ca daca stiti unde este inmormantata ar trebui sa consultati registrele parohiale din acea vreme in care de asemenea se consemnau nr.actului de deces si locul decesului. Bun au ars registrele de la primarie, in schimb ar trebui sa existe inca un rand de registre la Arhivele Statului. Cautati acolo la toate aceste acte.Asteptam vesti dupa ce ati epuizat toate aceste cai. Succes!
Sa intelegem ca informatia conform careia mama a decedat in Bucuresti este foarte sigura? Ma refer la faptul ca de multe ori oamenii cred ca o persoana este decedata acolo unde este inmormantata fapt ce nu corespunde realitatii, intrucat eu pot sa mor la spital la Cluj si sa fiu inmormantata la Bucuresti unde domiciliez, caz in care certificatul este inregistrat de primaria Cluj. Sa inteleg ca ati fost si la parohia unde a fost inmormantata si ati constatat ca si acele registre de evidenta a deceselor au fost arse? Daca stiti locul decesului si sustineti ca actele de stare civila au ars (desi ma repet, un exemplar ar trebui sa existe la Arhivele Statului, ca doar nu au ars si acestea?) nu va ramane decat sa depuneti o cerere conf.art.54 prin care sa solicitati reconstituirea actului de deces conf. art.52, lit a din Legea 119/1996 republicata cu privire la actele de stare civila.