1.- Medicilor din unităţile sanitare, publice sau private, le sunt aplicabile prevederile codului penal pentru funcţionarii publici sau pentru simpli functionari? De exemplu abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor sau obţinerea de foloase sau avantaje pentru sine sau pentru altul, fals intelectual sub semnatura privata.
2.- Diagnosticarea falsă, neîntemeiată, constituie malpraxis sau abuz în serviciu?
3.- Malpraxis-ul constituie infractiune? Nu este prevăzut în Codul penal ci numai in legea 95/2006.
4.- Pentru malpraxis te poti adresa direct instantei sau neapărat parchetului şi în cât timp?
practica gresita medicala se dovedeste destul de greu iar consecintele acesteia trebuie probate prin expertize medico-legale
poate ca latura penala a faptei este dificil de probat dar este admisibila atragerea raspunderii civile a medicului
Ar fi vorba de neglijenta in serviciu si nu de abuz in serviciu.
Malpraxis-ul se incadreaza in neglijenta in serviciu dar pentru o condamnare penala este vorba de mai mult decat o culpa profesionala.Depinde si de urmarile faptei.
Conform statutului medicii nu pot fi asimilati functionarilor publici sau functionarilor. Diagnosticarea este procedura specifica profesiei prin care pe baza examenului subiectiv , obiectiv si a investigatiilor paraclinice se determina afectiunea medicala(boala) de care sufera un pacient la un moment dat. Diagnosticul poate imbraca mai multe forme ca de exemplu diagnostic prezumtiv , la internare , clinic , paraclinic etc . Una este diagnostic nereal alta diagnostic fals si altceva reprezinta diagnostic neintemeiat.