avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poate un membru al familiei pacientului formula ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Poate un membru al familiei pacientului formula plangerea de malpraxis?

Buna ziua.
In ce situatii poate un membru al familiei formula plangerea de malpraxis? Pacientul este in stare critica si nu se stie cat va dura aceasta stare, poate chiar deceda.
Daca situatia intruneste si conditiile infractiunilor de neglijenta in serviciu, abuz si discriminare (pers. handicap) poate fi procedura penala demarata in paralel (tot de catre mebrul familiei) sau trebuie asteptata o solutionare a plangerii de malpraxis?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: catinf , utilizator 15:45, 8 Octombrie 2014
Plangerea de malpraxis va referiti la plangere la Comisia medicala sau plangere penala pentru vatamare corporala?
Ce s-a intamplat de fapt?
Ma refer la faza de comisie medicala. E vorba de un pacient adus in urgenta in stare critica, cu urgente chirurgicale, care nu a fost investigat cum trebuia si externat desi trebuia internat de urgenta. Medicului respectiv i s-au sugerat posibilele diagnostice (e vorba de un blocaj de vena cava a piciorului), i s-a pus la dispozitie dosarul medical, dar nu le-a luat in seama. Nu i s-a facut decat celebra radiografie, dar problema nu e osoasa. Il transportam cu ambulanta particulara inapoi. Starea se agraveaza. Peste doua zile, acesta este adus din nou in urgenta si la investigatii s-au gasit problemele (cu alt diagnostic decat cel initial), momentan este pe ATI. Discriminarea se refera la faptul ca este cu handicap, obez, nevazator si de obicei se "evita" interarea unor astfel de pacienti pentru a nu crea probleme colegilor de pe sectii, incercand trimiterea acasa pe motiv de "boli cronice". Deci unde se termina malpraxisul si unde incepe penalul?
Nu am primit inca un raspuns: In ce conditii poate un membru al familiei face plangerea de malpraxis? Multumesc.
Plangerea la Comisia Medicala se redacteaza in mod obligatoriu in scris si este:
1. depusa personal,
2. depusa prin mandatar cu procura speciala (procura notariala) sau
3. transmisa prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Penalul incepe acolo unde se cauzeaza o vatamare si se poate dovedi legatura de cauzalitate intre vatamare si activitatea medicului.
Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis constituita la nivel judetean/Bucuresti, conform art. 670 din Legea 95/2006, poate fi sesizata de :
a) persoana sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, care se consideră victima unui act de malpraxis săvârşit în exercitarea unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament;
b) succesorii persoanei decedate ca urmare a unui act de malpraxis imputabil unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament.
Insa, conform art. 673 alin (2) "Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiţie potrivit dreptului comun. ", ceea ce inseamna ca va puteti adresa si direct instantei, urmand sa se efectieze o expertiza judiciara, pentru care veti inainta cheltuielile de judecata, urmand sa le recuperati in cazul in care se dovedeste relatia de cauzalitate dintre efectele unui act medical defectuos si actul in sine.

Legea nr. 95/2006 obliga medicii sa incheie o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical. Potrivit legii, asiguratorul acorda despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund, in baza legii, fata de terte persoane care se constata ca au fost supuse unui act de malpraxis medical, precum si pentru cheltuielile de judecata ale persoanei prejudiciate prin actul medical. Despagubirile insa se pot stabili si pe cale amiabila, daca rezulta cu certitudine raspunderea civila a medicului.

Despre proceduri si particularitatile litigiilor legate de malpraxis mai puteti citi si in thread-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...

Sper ca starea rudei Dvs. s-a mai ameliorat de la data postarii. Multa sanatate si succes in demersuri. Toate cele bune,

Silvia Puskas

Alte discuții în legătură

Vizite medicale gratuite sau nu? dara3923 dara3923 buna ziua! as dori sa aflu:[b] cate vizite gratuite anual la medicul de familie si cate trimiteri gratuite anual la medici specialisti au dreptul parintii mei ... (vezi toată discuția)
Eroare medicala Antik Antik Va supun atentiei urmatoarele: Un pacient a fost adus la camera de garda cu ambulanta de urgenta in urma unei agresiuni. Pacientul a fost externat de la la ... (vezi toată discuția)
Ramburs total/partial tratament in austria+acuzatie malpraxis vaslui Nicoleta Cretu Nicoleta Cretu Buna ziua, [u][b]Detalii despre caz:[/b][/u] In luna februarie 2009, pacientul (tatal meu) a acuzat dureri abdominale, s-a prezentat la medicul de familie ... (vezi toată discuția)