Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis constituita la nivel judetean/Bucuresti, conform art. 670 din Legea 95/2006, poate fi sesizata de :
a) persoana sau, după caz,
reprezentantul legal al acesteia, care se consideră victima unui act de malpraxis săvârşit în exercitarea unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament;
b) succesorii persoanei decedate ca urmare a unui act de malpraxis imputabil unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament.
Insa, conform art. 673 alin (2) "Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiţie potrivit dreptului comun. ", ceea ce inseamna ca va puteti adresa si direct instantei, urmand sa se efectieze o expertiza judiciara, pentru care veti inainta cheltuielile de judecata, urmand sa le recuperati in cazul in care se dovedeste relatia de cauzalitate dintre efectele unui act medical defectuos si actul in sine.
Legea nr. 95/2006 obliga medicii sa incheie o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical. Potrivit legii, asiguratorul acorda despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund, in baza legii, fata de terte persoane care se constata ca au fost supuse unui act de malpraxis medical, precum si pentru cheltuielile de judecata ale persoanei prejudiciate prin actul medical. Despagubirile insa se pot stabili si pe cale amiabila, daca rezulta cu certitudine raspunderea civila a medicului.
Despre proceduri si particularitatile litigiilor legate de malpraxis mai puteti citi si in thread-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...
Sper ca starea rudei Dvs. s-a mai ameliorat de la data postarii. Multa sanatate si succes in demersuri. Toate cele bune,
Silvia Puskas