avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poate un membru al familiei pacientului formula ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Poate un membru al familiei pacientului formula plangerea de malpraxis?

Buna ziua.
In ce situatii poate un membru al familiei formula plangerea de malpraxis? Pacientul este in stare critica si nu se stie cat va dura aceasta stare, poate chiar deceda.
Daca situatia intruneste si conditiile infractiunilor de neglijenta in serviciu, abuz si discriminare (pers. handicap) poate fi procedura penala demarata in paralel (tot de catre mebrul familiei) sau trebuie asteptata o solutionare a plangerii de malpraxis?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: catinf , utilizator 15:45, 8 Octombrie 2014
Nu stiu daca - drept fiu - ma incadrez in unul din cazurile expuse. persoana nu este decedata, dar e in stare critica, cu sanse minime de revenire. Nu poate formula personal plangerea.
Problema nu este una de diagnosticare/tratament in spital, ci una de refuz al internarii in urgenta, ca urmare a neefecturarii investigatiilor necesare. Pacientul a fost readus in urgenta dupa doua zile, s-au facut investigatii suplimentare (care au dus la diagnostice grave) si a ramas de atunci p ATI in spital
Nu s-a semnat nimic de apartinatori.
Geo_88 a scris:

Inainte de a inainta o plangere de malpraxis(care de regula se face numai pentru o greseala medicala grava ) v-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari pt a ma lamurii cu privire la cateva aspecte:
1) Pacientul ce varsta are?
69
2?Este cunoscut cu diabet zaharat de tip 2 sub tratament?
DA
3? Este cunoscut cu afectiuni cardio-vasculare de exemplu:Insuficienta cardiaca,hipertensiune arteriala,boala vasculara periferica,pentru care se afla sub tratament?
HTA si insuficienta circulatorie periferica
4)Sufera de vreo afectiune cardio-pulmonara de tip BPOC,Cord pulmonar,Astm cardiac?
Nu se stie
5?De ce se afla pe sectia de reanimare? A fost operat si a intrat in coma?
Nu are functiile vitale stabile, nu se alimenteaza/hidrateaza, nu isi misca picioarele
6? De cat timp este nevazator si obez?
nevazator (1/50 OS si np OD) din 2009, obez de 20-30 ani
7) In familia pacientului,mai sufera cineva de aceasta afectiune?ma refer la :mama,tata,frati,surori,matusa,unchi,veri.
Tatal a avut DZII
8)Ce investigatii,mai exact,i s-au facut??
radiografie osoasa
9) A mai fost internat? si daca da,de cate ori se interneaza si pe ce sectie?
a fost internat in 2006 ultima oara la diabet
10)Ce tratament urmeaza la domiciliu?
insulina plus anti HTA, plus pentru insuficienta renala
11)Este dependent de vreun aparat de respiratie la domiciliu?
NU
Va multumesc si inca o precizare,ca sa nu ii induceti in eroare pe cei ce citesc pagina,nu exista vena "cava a piciorului".Femurala,safena,da exista.Sanatate!!
Corect, femurala.


Sigur, va pot raspunde la intrebari, dar nu sunt sigur ca ati inteles bine premisele. Stiu ca bolile cronice in sine nu repezinta urgente medicale si ca urgenta poate trimite acasa bolnavul cronic cu recomandarea de a se interna prin policlinica. Dar nu aceasta e situatia mea (a mamei mele). A fost adusa in urgenta cu ambulanta datorita unei probleme acute (presiune pe vena femurala si probabil pe nerv care a dus la imobilizare cu dureri atroce; statul la pat prelungit pe patologia ei a agravat toate complicatiile deja existente ale diabetului ). A fost vazuta la domiciliu de trei medici, care au sugerat o problema circulatorie posibila, recomandand investigatii in spital. In urgenta, medicul respectiv a refuzat orice sugestie de investigare, facand doar o radiografie, trimitand-o acasa cu diagnostiv "artoza", care era vizibil clinic, in conditiile in care pacientul nu se putea alimenta si hidrata si intrase deja si in insuficienta renala acuta. L-am transportat acasa cu o ambulanta particulara, in brancarda, 6 oameni (are 120 kg), iar in cele doua zile ulterioare starea s-a agravat, devenit semicomatos. La urmatoarea aducere in urgenta, s-au facut investigatiile necesare (ecograf Doppler, CT, examen cardio, chirurgie) si s-a stabilit diagnosticul presupus, plus insuficienta renala acuta si lichid in plamani. Eu vreau sa cer socoteala de malpraxis doar medicului din urgenta care nu l-a investigat, nu medicilor care au tratat-o ulterior in spital.
Gherard a scris:

Intrebarea cu (ce tratament la domiciliu urmeaza si daca il urmeaza de fapt, daca il respecta este una de importanta majora in asemenea cazuri) Pentru ca daca voi nu aveti grija de persoana dependenta de vointa dumneavoastra nu trebuie sa va asteptati la ,,MINUNI'' din partea statului


Problema expusa tine strict de procedura de diagnosticare in urgenta, nu de tratamentul bolii cronice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vizite medicale gratuite sau nu? dara3923 dara3923 buna ziua! as dori sa aflu:[b] cate vizite gratuite anual la medicul de familie si cate trimiteri gratuite anual la medici specialisti au dreptul parintii mei ... (vezi toată discuția)
Eroare medicala Antik Antik Va supun atentiei urmatoarele: Un pacient a fost adus la camera de garda cu ambulanta de urgenta in urma unei agresiuni. Pacientul a fost externat de la la ... (vezi toată discuția)
Ramburs total/partial tratament in austria+acuzatie malpraxis vaslui Nicoleta Cretu Nicoleta Cretu Buna ziua, [u][b]Detalii despre caz:[/b][/u] In luna februarie 2009, pacientul (tatal meu) a acuzat dureri abdominale, s-a prezentat la medicul de familie ... (vezi toată discuția)