avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In cat timp poate fii depusa cererea pt indemnizatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In cat timp poate fii depusa cererea pt indemnizatie ,dupa nastere?

Buna ziua,eu am un contract pt 2 ore si salariul aferent al acestei sume,la un srl,am inteles k nu pot beneficia de indemnizatie decat daca am salariu minim cu program de 8 ore.Ce se poate face in situatia in care eu am ramas insarcinata si nu indeplinesc acele 12 luni de contributie?din urma nu pot plati inca 2-3 luni,din cate stiu,nu?dar in cat timp pot depune cererea pt indemnizatie ,dupa nastere?adica daca nu o depun imediat ,ci dupa 2-3 luni,tmp in care se acumuleaza 12 luni de contributie.Se poate?Astept raspuns.Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: lando , utilizator 15:55, 18 Iunie 2012
1. - Chiar daca aveti CIM cu timp partial veti beneficia si de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si de CCC.
- Legea nu conditioneaza acordarea indemnizatiei de maternitate si a indemnizatiei pentru CCC de a avea program normal de lucru (8 ore pe zi).

2. - Conditia pentru a beneficia de concediu de maternitate este sa aveti cel putin o luna lucrata in cele 6 luni anterioare evenimentului (intrarea in concediu de maternitate).
- Conditia pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate, somaj indemnizat etc.).
- Pentru indemnizatia pentru CCC se iau in calcul numai lunile premergatoare nasterii copilului nu si cele dupa nasterea acestuia.

3. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa depuneti cererea in termen de 60 de zile lucratoare de la data de la care solicitati CCC.
- CCC se acorda cel mai repede dupa terminarea concediului de matyernitate.

4. De la data prezumata a nasterii copilului dati inapoi 12 luni si spuneti ce statut aveti in fiecare dintre ele.
Multumesc mult pt raspuns.Deci daca am inteles bine,pot merge cu contractul de munca de 2 ore si salariu de 200lei,pana la nastere si pot beneficia de indemnizatia de crestere pana la 2 ani fara probleme,sau ar trebui sa refac contractul si salariul ,sa fie minim pe economie?
1. Nu conteaza ce venit salarial aveti, cat de mic, important este sa aveti acest venit.

2. Nu e nevoie sa refaceti nimic.
ok..am inteles.multa sanatate.multumsc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si crestere copil salomieanca salomieanca daca ai fost 1- 2 luni in concediu fara plata,dupa care ai aflat ca esti gravida si nu ai sa ai 12 luni lucrate(pana la nastere)mai beneficiezi de indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Concediu/indemnizatia pentru cresterea copilului atena200092 atena200092 buna. am si eu nevoie de o informatie daca se poate. sunt angajata de 3 sapt si acum 5 zile am aflat ca sunt insarcinata (cam in 6 sapt) doresc sa continui ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, crestere a copilului NAndreeaM NAndreeaM Buna ziua! Sunt profesor titular din 2009, dar momentan in concediu fara plata pana la 31august 2013 . Sunt insarcinata in 2 luni si as vrea sa stiu daca am ... (vezi toată discuția)