avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timpul de lucru .codul muncii.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timpul de lucru .codul muncii.

lucrez la o soc. cu capital majoritar de stat avand atributii de control.Daca prin specificul functiei timpul de lucru poate sa varieze intre 6-8 ore si 12 ore pe zi ,la orice ora din zi si din noapte, se poate legal,fragmenta acest timp de lucru adica sa existe pauze de una pana la 4-5 ore,fara a avea posibilitatea de a ajunge acasa iar apoi de a continua programul de lucru fara a depasi cele 12 ore admise. Mai precis :un program ce incepe la ora 5.45 si se termina la ora 21.30 cu o pauza de 4 ore si pontat 11 ore,aproape in fiecare zi.Intrebare:este posibil ,LEGAL, acest lucru?In Codul Muncii la art. 130 al.3 se specifica ceva cu pauzele dar eu cred ca se refera la pauza de masa.doresc un raspuns cat mai urgent. VA MULTUMESC.
legislatiamuncii.manager.ro/a/6627/acordarea-unei-perioade-de-repaus-dupa-un-program-de-lucru-de-12-ore.html

Cu privire la zilnica a timpului de lucru dispozitiile art. 115 alin. (2) din Codul muncii stabilesc in mod imperativ ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Legiuitorul nu a stabilit exceptii de la aceasta regula asa cum, de exemplu, a stabilit in cazul zilelor de repaus saptamanal care, potrivit art. 137 alin. (4) pot fi scordate, in situatii de exceptie, cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.


Daca ati acceptat semnarea contractului de munca, cu acest program atipic, angajatorul nu incalca nici o dispozitie legala. In acele pauze lucrati? Plecati de la post?
Daca angajatorul va pune sa stati la post si in timpul pauzelor atunci da, este ilegal sa stati 15 ore si 45 de minute de la 5.45 la 21.30. Acest interval este din momentul cand ajungeti la munca sau de cand plecati de acasa? Scotand pauza de 4 Ore, raman 11ore si 45 de minute, si va apropiati de acel program pt care se impune acordarea unei perioade de repaus de 24 de ore, va lipsesc doar 15 minute. Astfel ati lucra o zi, si o zi ati sta acasa, si programul nu ar mai fi asa de infernal.
Nu aveti un sindicat la intreprindere pentru discutarea acestei situatii?

Art. 131. - (1) Salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.(2) Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.
- Programul dumneavoastra este catalogat drept munca in schimburi?

Va urez succes in rezolvarea acestei probleme!
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
alxfirst, utilizator
intr-un act aditional [ultimul] semnat la contractul individual de munca ,timpul efectiv de lucru este de 8ore.nu a fost semnat nimic cu privire la un program fragmentat.in acele pauze nu lucrez si nu plec de la post dar nu sunt pontat deci nici platit.intervalul este cel de cand incep munca efectiv[de la domiciliu pana la munca fac o ora ].programul nu este catalogat munca in schimburi."'Exista"" un sindicat dar este departe cu mult de cei ale caror drepturi trebuie sa le apere.daca este ilegal cui trebuie sa ma adresez?se poate face plangere penala pt. abuz in serviciu?impotriva cui fac plangerea?a sefului direct,a directorului [deoarece acesta aluat la cunostinta ptr. progam prin semnatura,sau societatii?
Din pacate nu sunt expert in domeniu, doar ca mi s-a parut interesanta problema dumneavoastra si am cautat mai mult despre ea si v-am impartasit rezultatele.
Daca nu este catalogat drept in ture, intre momentul cand plecati de la munca oficial si momentul cand veniti a doua zi, chiar daca exista pauzele in timpul zilei, timpul dvstra de odihna trebuie sa fie 12 ore legal.
Va puteti adresa inspectoratului teritorial de munca pentru a obtine informatii despre caile de atac, sau poate alt membru cu mai multa experienta in domeniu va poate indruma.
Nu inteleg ce doriti sa obtineti prin acea plangere?
Ati incercat in mod amiabil sa discutati cu cineva din conducere despre acest program?
Intrebati intai simplu, fara sa mentionati legi sau plangeri, daca se poate schimba, daca se pot muta orele sau alta solutie pentru a va lasa si dumneavoastra timp sa va bucurati de familie si timp liber.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza de masa papic papic Buna ziua, durata si timpul pauzei de masa trebe sa fie comunicat angajatului? Un angajat lucreaza 12 ore/noapte , dar este pontat doar 11 ore , 1 ora ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa cristi peter cristi peter lucrez la o firma in productie cu program de 8 ore pe zi in schimburi mi se acorda pauza de masa 30 minute pe zi dar de cele mai multe ori pauza o iau dupa 30 ... (vezi toată discuția)
Act aditional modificare program de munca personal turant ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: avem salariati care lucreaza 8 orezi, 40 ore/saptamana. Dorim sa le modificam programul ... (vezi toată discuția)