Buna.
Am si eu o nelamurire legata de deductibilitatea combustibilului. Prima data sa expun starea de fapt: domiciliul meu e la cativa zeci de kilometrii de sediul unde desfasor activitatea avocatiala. In aceasta situatie pot sa imi deduc combustibilul integral, bazandu-ma pe prevederile art. 48 alin. 7 litera l indice1, care mentioneaza situatia de exceptie de la deductibilitatea de 50% si anume cazul vehiculelor utilizate exclusiv pentru transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii?
legea spune:
vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității.
normele metodologice vin cu explicatii suplimentare:
vehiculele utilizate exclusiv pentru transportul personalului la şi de la locul de desfăşurare a activităţii reprezintă vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajaţilor în scopul desfăşurării activităţii economice la şi de la reşedinţa acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului sau la şi de la sediul angajatorului la locul în care se desfăşoară efectiv activitatea ori la şi de la reşedinţa angajaţilor/locul convenit de comun acord la locul de desfăşurare a activităţii, atunci când există dificultăţi evidente de a găsi alte mijloace de transport şi există un acord colectiv între angajator şi angajaţi prin care angajatorul se obligă să asigure gratuit acest transport
intrucat dvs. nu sunteti angajat, iar autovehiculul nu este exclusiv utilizat pentru o astfel de activitate exceptata, aveti drept de deducere a unei cote de 50% din combustibilul utilizat, justificat cu foi de parcurs si bonuri de consum.
Presupunem, ca activitatea de avocat este desfasurata printr-o activitate independenta, caz in care legea are acelasi efect.
ART. 48 .(7) l^1).
l^1) 50% din cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului. Prin excepție, cheltuielile privind combustibilul efectuate în cadrul activității în scopul realizării de venituri sunt deductibile integral în situația în care vehiculele respective se înscriu în oricare din următoarele categorii:
vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității, precum și vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenți de vânzări și de agenți de recrutare a forței de muncă;