avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... validitate/nevaliditate permis conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

validitate/nevaliditate permis conducere

Buna ziua!
Am intilnit urmatoarea situatie: un cetatean din Romania preschimba permisul in Italia, predindu-l pe cel romanesc autoritatilor italiene, care-i elibereaza un premis italian valabil 2 luni , dar care este valid numai in Italia. Pers resp este oprita in Romania chiar in aceasta perioada de 2 luni, si arata agentului permisul provizoriu din Italia.
Intrebare: poate fi acuzat de conducere fara permis in Romania?
(mentionez ca nu i-a fost suspendat dreptul de a conduce nici in Italia nici in Romania)
Va multumesc.
legea prevede ca nu ai voie sa detii doua permise de conducere odata.

oug 195
Art. 83 ? (1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.20 şi 23 alin.(1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
b) statelor membre ale Uniunii Europene;

dar ati relatat ca permisul care l-a inlocuit pe cel romanesc are valabilitate numai pe teritoriul Italiei.

prin preschimbarea permisului romanesc intr-unul cu valabilitate numai in Italia a ajuns in situatia sa nu aiba dreptul sa conduca in Romania!

Art.86. - (2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere cu permisul suspendat sub influenta alcoolului alysss92 alysss92 [b][i]Buna un prieten a condus cu permisul suspendat sub influenta alcoolului ce i se poate intampla ? astept un raspuns cat mai rapid multumesc ! (vezi toată discuția)
Conducerea pe drumurile publice cu permisul suspendat boxer2002 boxer2002 Buna seara. In urma cu max 2 luni de zile am condus cu permisul suspendat si am fost prins de politie. Am mers la sectie, am dat declaratie, iar in urma cu 3 ... (vezi toată discuția)
Amenda penala pentru circulatie fara permis olga2011 olga2011 la cat se ridica aprox.suma unei amenzi penale pentru circulatie pe drum fara permis[din necunoasterea legii?] multumesc (vezi toată discuția)