buna seara ,am si eu 2 intrebari cu art 65 alin 1 se poate lua somaj salariatul are stagiu de cotizare 2 ani iar a 2 intrebare inchid ctr cu art 56 lit d pensionare tb sa am nr deciziei de pensionare.va multumesc
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
d) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
Cred ca va referiti la lit. c:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
Depinde de situatia in care se afla salariatul viitor pensionar.
Textul raspunde la intrebarea dv. Daca este o pensionare pentru limita de varsta nu aveti nevoie de decizie pensionare. Pentru celelalte tipuri de pensionari asteptati comunicarea deciziei de pensionare.
In cazul pensionarii de invaliditate personal consider suficienta decizia asupra capacitatii de munca, mai ales in cazul invaliditatii gr.1 si 2 cand salariatul nu mai poate presta activitate si emiterea deciziei dureaza minim 45 de zile putand ajunge si la cateva luni. Dar cum legea prevede altceva in aceste cazuri s-ar impune ca salariatul sa solicite concediu fara plata sau contractul sa inceteze cu art.61 lit.c) .