Buna seara.
Cum am putea scoate din tara un copil de 11 ani doar cu acordul unuia dintre parinti in conditiile in care minorul este sportiv legitimat si urmeaza sa calatoreasca in afara tarii pe o perioada determinata in vederea participarii la un concurs?
Precizez faptul ca minorul se afla in custodia ambilor parinti (custodie comuna cu domiciliu la mama). Tatal isi da acordul pentru parasirea tarii.
Multumesc anticipat
Din informatiile pe care le-am adunat din diverse surse, exista posibilitatea scoaterii din tara a minorilor fara acordul unuia dintre parinti in urmatoarele conditii:
- daca calatoria se face in interes de sanatate si se poate dovedi ca este necesar un tratament in afara tarii
- daca minourul este sportiv legitimat si poate dovedi ca urmeaza sa participe la o competitie sportiva
Vreau sa stiu cat de reala este aceasta info si ce acte sunt necesare?
Art.30-legea 248/2005
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi, numai în următoarele situaţii:
...................................
b) în cazul în care însoţitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, chiar dacă există acordul doar al unuia dintre părinţi.