avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... referent de specialitate juridica (referent juridic), ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

referent de specialitate juridica (referent juridic), functie asimilata celei de consilier juridic



Definitia profesiunii de JURIST este aceea de absolvent de DREPT, SPECIALITATEA STIINTE JURIDICE(etc), LICENTIAT.

Ocupatia de CONSILIER JURIDIC, este aceea oferita JURISTULUI de catre un angajator, prin CONCURS.
Vechimea in profesia de CONSILIER JURIDIC, incumba cele doua forme ale ocupatiei de :1. consilier juridic DEBUTANT/stagiar si, 2.consilier juridic DEFINITIV. Debutantul / stagiarul lucreaza in primii doi ani (stagiatura!) pe langa un maestru, de regula CONSILIER JURIDIC DEFINITIV. Ambii, inscrisi sau nu in COLEGIUL CONSILIERILOR JURIDICI (judetean).

Presupunand ca,
ANGAJATORUL, in Serviciul Juridic al firmei pe care o conduce, are 3 consilieri juridici, iar intr-un alt loc de munca (punct de lucru/subunitate unde schema organizatorica nu aproba post de consilier juridic ( de exemplu un Oficiu Comercial cu Birouri de Contracte si Recuperari create de la clientii rau-platnici), de activitatea juridica se ocupa o persoana absolventa de DREPT, LICENTIATA, care detine ocupatia de REFERENT JURIDIC (cu atributii cum ar fi: CONCILIEREA PREALABILA (actiunii in instanta pe cunoscuta cale amiabila in legea romana ), CONSILIEREA DEBITORILOR, EFECTUAREA/ INTOCMIREA DOSARELOR JURIDICE IN VEDEREA ACTIONARII IN INSTANTA, LEGALITATEA INTOCMIRII CONTRACTELOR CU CLIENTII BENEFICIARI DE SERVICIILE OFERITE DE FIRMA (ex.contractarea serviciului de furnizare a energiei electrice)

Astfel,
IN CAZUL IN CARE ANGAJATORUL SUBSCRIE FAPTULUI (atesta faptul) CA ANGAJATUL SAU, CU OCUPATIA DE REFERENT DE SPECIALITATE EFECTUEAZA/ PRESTEAZA ACTIVITATE JURIDICA,
avand in vedere prevederile si in special prerogativele Legii nr.514 din 28 noiembrie 2003, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 867 din 5 decembrie 2003 si Statutului Consilierului Juridic si, avand in vedere deasemeni notiunea de ocupatii/functii asimilate CONSILIERULUI JURIDIC, avand in vedere CONSTITUTIA ROMANIEI, CCM la nivel national, COR, Cod Muncii si alte reglementari privind relatia angajatori -angajati
SE NASTE INTREBAREA aparent ELEMENTARA:

REFERENTUL DE SPECIALITATE JURIDICA, in conditiile date ,poate beneficia de PREROGATIVELE LEGII CARE GUVERNEAZA ACTIVITATEA JURIDICAIN ROMANIA (Legea C.Jr. , nr.514/2003) ?
In consecinta,
* BENEFICIAZA DE VECHIME IN PROFESIE ( a nu se intelege vechime in munca ci vechimea in profesie, reglementata de aceeasi Lege 514)?
* ESTE ,de pilda, OBLIGAT ANGAJATORUL SA APROBE PARTICIPAREA ANGAJATULUI SAU LA CURSURILE PROFESIONALE ORGANIZATE DE COLEGIULCONSILIERILOR JURIDICI TERITORIAL, unde angajatul este membru si este inscris in Tabloul Consilierilor Juridici ca si ConsilierJuridic Definitiv?
* La loculdemunca cu pricina, angajatulin cauza POATE BENEFICIA DE ETAPELE VECHII IN PROFESIE, adica poate fi REFERENT JURIDIC DEBUTANT (CU STAGIUL AFERENT de doi ani) DUPA CARE -IN URMA UNUI EXAMEN SA DEVINA DEFINITIV?
* POATE BENEFICIA DE SPORURILE PREVAZUTE DE LEGEA 514 A CONSILIERILOR JURIDICI, AVAND O OCUPATIE ASIMILATA CONSILIERULUI JURIDIC?


Va multumesc pentru receptivitate, solidaritate, interes si pentru eventualele raspunsuri.



..............................................................
Problema ridicata aici este insasi situatia in care ma aflu de 4 ani, de cand, dupa absolvirea (si) a Facultatii de Drept, am solicitat anagjatorului sa imi aprobe schimbarea locului de munca de la vechiul loc unde am lucrat 17 ani , la un loc nou de munca in domeniul juridic in cadrul aceleiasi unitati.
Serviciul Juridic al Filialei are trei consilieri juridici iar Oficiul Comercial-Contracte si Recuperari Debite se afla in cadrul uneia dintre Subunitatile Filialei unde schema organizatorica nu prevede post de consilier Juridic. Filiala deasemeni mai are angajata o Firma de avocatura pentru reprezentare in instanta in cazul proceselor in care are calitatea de.

Subiectul il voi dezvolta pe masura raspunsurilor si intrebarilor dv.

Cel mai recent răspuns: ContSters45447 , utilizator 16:28, 21 Decembrie 2008
Gabriela Pintea a scris:

Doamna, sa stiti, si o spun neresemnata, ca experientele mele cu "sefii" sunt si mai si!
V-am urmarit topic-ul si, citind, am remarcat ca diferentele intre institutiile publice si S.A.-urile care nu au concurenta in Romania sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire!

Topic-ul m-a determinat sa ma gandesc la necesitatea de a-mi scrie experientele, ele oglindesc perfect societatea romaneasca de dupa 1989, chipurile in plina democratie!

Nu cred ca ati intrat pe forum neaparat pentru a pune o intrebare, stiti foarte bine ca in contractul dvs. si in carnetul de munca trebuie sa scrie "consilier juridic". Va puteti folosi prevederile Legii nr. 514/2003, de COR dar, mai ales, de atributiile dvs. de serviciu! Ii veti "bate" folosind armele lor!
Mult succes si sarbatori fericite!



Sa aveti ozi buna si va urez deasemeni sarbatori fericite.
Va multumesc pentru cuvinte.
Ati intuit, in mod evident, ca nu INTREBARILE IMI LIPSESC SI NICI RASPUNSURILE sau eventualele raspunsuri.
SI NICI NU SUNT FOARTE MANDRA DE MINE CA IMI POVESTESC EXPERIENTELE IN FORMUM.Ofac cu intentie!!!!X-(#-o=D>
Urmaresc cu atentie si interes tot ce este ACTIUNE / INACTIUNE UMANA, ce dovedeste PROFESIONALISM, DEMNITATE, INTELIGENTA sin contrariile!.
Privind DREPTUL...sunt extrem de interesata de ATITUDINEA viitoare a STATULUI DE DREPT in ceea ce priveste LIBERTATILE INDIVIDULUI.Sunt convinsa ca nu sunt un caz unic. Ci doar unul special in mediul in care traiesc:D
Ganduri bune, succese si dv.Numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referent de specialitate juridica (referent juridic) ContSters45447 ContSters45447 Definitia profesiunii de JURIST este aceea de absolvent de DREPT, SPECIALITATEA STIINTE JURIDICE(etc), LICENTIAT. Ocupatia de CONSILIER JURIDIC, este aceea ... (vezi toată discuția)
Recunoastere vechime studii privat vs bugetar cristiis cristiis Acum o luna am adresat o intrebare catre ANFP la care am primit un raspuns dar oarecum pe langa subiect. Incerc de mai mult timp, cu mai multe persoane ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic debutant sau gr.iv? frantzmusa frantzmusa Lucrez intr-o institutie publica, sunt angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata de timp, nu sunt functionar public. Sunt incadrata pe o functie ... (vezi toată discuția)