avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... cand au dreptul organele de politie sa te legitimeze
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

cand au dreptul organele de politie sa te legitimeze

Buna ziua,
As dori sa stiu si eu cand anume pot organele de politie (politia comunitara, jandarmeria, politia de proximitate) sa te legitimeze. Pentru a da un exemplu va prezint urmatoarea situatie:

- Intr-un camin de studenti noaptea tarziu era un chef. S-a facut o plangere la politie, insa pana la sosirea organelor de politie totul se terminase, si nu exista niciun indiciu care sa conduca la concluzia ca existase vreo activitate ce disturba linistea publica.
- Politistii au inceput sa bata pe la fiecare usa de la etajul respectiv pentru a legitima oamenii , si au existat cateva cazuri in care studentii nu aveau viza de flotant si astfel au primit amenda.

Intrebarea mea este simpla. Aveau dreptul sa legitimeze acele persoane fara a avea vreo dovada clara ca au savarsit sau se pregatesc sa savarseasca o infractiune ?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: florinurda , utilizator 15:49, 13 Martie 2009
Nu conteaza. Nu era necesar sa fie insotiti. Atat timp cat erau in uniforma si erau in timpul serviciului, aveau dreptul sa legitimeze orice persoana. Si dreptul de a o conduce la sectie.
bineinteles!!!! sunt politisti nu vanzatori la aprozar!!!! nu intelegi absolut nimic despre ce inseamna politia,..apropos... ce legatura avea administratorul?!? ai vazut macar o stire despre politistii din alte state?ai vazut cum actioneaza?
Constitutia Romaniei

ARTICOLUL 27 - Inviolabilitatea domiciliului
(1) Domiciliul si resedinta sunt inviolabile. Nimeni nu poate patrunde sau ramane in domiciliul ori in resedinta unei persoane fara invoirea acesteia.
(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru urmatoarele situatii:
a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotarari judecatoresti;
b) inlaturarea unei primejdii privind viata, integritatea fizica sau bunurile unei persoane;
c) apararea securitatii nationale sau a ordinii publice;
d) prevenirea raspandirii unei epidemii.
(3) Perchezitia se dispune de judecator si se efectueaza in conditiile si in formele prevazute de lege.
(4) Perchezitiile in timpul noptii sunt interzise, in afara de cazul infractiunilor flagrante.

... actiunea era in timpul noptii la domiciliul celor legitimati, nu exista o infractiune flagranta, nu exista un ordin judecatoresc... consider ca nu a fost in regula ceea ce au facut: sa va bata la usa si sa va legitimeze!
REGULAMENT PRIVIND ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA CAMINELOR STUDENTESTI elaborat in conformitate cu prevederile legale aflate in vigoare Ordinul MI nr.6726/10 iulie 1991, , Ordinul Ml nr.5064/31 mai 1993, Ordinul Ministrului nr.4479/20.08,1997, Hotarârea de Guvern nr.268/1993, prevede la Capitolul 3. DREPTURILE Sl ÎNDATORIRILE STUDENTILOR,Art.2,lit. h studentul este obligat sa respecte orele de odihna (liniste ) în camin ( 22°° - 6°° ). Tulburarea linistii si ordinii publice ( în interiorul sau exteriorul caminului) se sanctioneaza conform Legii 61/1991. Putând intervenii la cererea comitetului de camin sau a paznicului de la poarta si Politie.Sesizarea a fost facuta ,dupa cum am dedus din enuntul respectivului utilizator,asadar nu vad nici o incalcare a art.27 din legea fundamentala.:rtfm:
ceea ce spui tu este in regula in momentul in care ar fi fost o petrecere in desfasurare...dar cred ca in urma unei sesizari nu poti bate la fiecare usa sa intrebi daca a participat in urma cu 1-2 ore la cheful care a deranjat si apoi sa il amendezi ca "nu are basca".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inviolabilitatea domiciliului mihai62 mihai62 ce legi stabilesc derogarile la art.27(1) din constitutie,cine stabileste starea de infractiune flagranta art27(4) si cine intervine la perchezltia pe timpul ... (vezi toată discuția)
Accesul echipajului de politie in curtea sau imobilul proprietate personala banicaemilia banicaemilia Buna ziua, In ce situatii sunt obligata sa ii primesc in curtea sau imobilul al carui proprietar sunt? Si in baza carei legi? (vezi toată discuția)
Trupele dias MARIANA01 MARIANA01 in cazul in care trupele dias au gresit adresa si au intrat in casa mea ce se intampla? (vezi toată discuția)