Stie cineva in ce lege scrie ca licentiatii ciclului I de studii universitare(cei care au terminat facultatea cu 3 ani), potrivit sistemului de la bologna, nu pot sa ocupe functii de conducere decat in cazul in care au obtinut si un master in domeniul in care vor sa promoveze? #-o Comentarii pe subiect am gasit o groaza dar baza legala nu o gasesc ... Daca stie cineva sa precizeze legea. Va multumesc
Legea nr. 288 din 24 iunie 2004 privind organizarea studiilor universitare,publicata in M.OF. nr. 614 din 7 iulie 2004.
Va inserez cateva prevederi prin care se precizeaza competentele generale ale absolventilor ciclului de licenta si ale titularlor diplomei de master.
ART. 6
(1) Diploma acordata dupa finalizarea studiilor universitare de licenta atesta ca titularul acesteia a dobândit cunostinte si competente generale si de specialitate, precum si abilitati cognitive specifice profesiei.
(4) Competentele generale se refera la:
a) culegerea, analiza si interpretarea de date si de informatii din punct de vedere cantitativ si calitativ, din diverse surse alternative, respectiv din contexte profesionale reale si din literatura în domeniu, pentru formularea de argumente, decizii si demersuri concrete;
b) utilizarea unor moduri diverse de comunicare scrisa si orala, inclusiv într-olimba straina;
c) utilizarea tehnologiilor informatice;
d) asumarea responsabilitatii de a elabora un program personal de autoperfectionare;
e) conceperea si conducerea proceselor specifice domeniului.
ART. 10
(1) Diplomele de master atesta ca titularii acestora au dobândit cunostinte si competente generale si de specialitate, precum si abilitati cognitive specifice.
(4) Competentele generale se refera la:
a) aplicarea creativa a tehnicilor de cercetare si rezolvare de probleme;
b) elaborarea de studii si rapoarte publicabile sau aplicabile profesional;
c) capacitatea de a conduce grupuri de lucru si de a comunica în contextedintre cele mai diverse;
d) capacitatea de a actiona independent si creativ în abordarea si solutionarea problemelor, de a evalua obiectiv si constructiv stari critice, de a rezolva creativ probleme si de a comunica rezultate în mod demonstrativ;
e) abilitati de conducator si angajare clara pe calea propriei dezvoltari profesionale.
Doamna, ma scuzati, dar nu scrie nicaieri ca numai cei care au diploma de master pot sa ocupe functii de conducere!
Numai Statutul functionarilor publici contine aceasta prevedere, nu si Codul muncii!
Poate firma are CCM ori prevederi interne speciale in acest sens!
Legea privind statutul functionarilor publici nr. 188/1999, republicata 2007, art. 57 (7):
"Pentru participarea la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea functiilor publice de conducere, candidatii trebuie sa fi absolvit studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice. "
Deci dupa cum vedeti, este vb. de functionari publici, in sectorul privat nu exista reglementari legale in acest sens. Notati si faptul ca aceasta prevedere nu distinge intre absolventii in sistemul vechi si cei care au terminat facultatea potrivit sistemului de la Bologna.
Inseamna ca, dupa ultimele raspunsuri, poti pune intr-o functie de conducere (sef birou) la o institutie o persoana care a absolvit facultatea in sistemul nou, adica cel de 3 ani ... ??? In cazul asta as prefera sa-i dau dreptate d-nei Florentina Albu ... nu cred ca dupa 3 ani de facultate poti sa dobandesti aptitudinile necesare pentru a conduce un departament ...
Aptitudini de lider si simt organizatoric poti avea si fara studii superioare. Simpla absolvire a masteratului nu te recomada ca sef iar lipsa lui nu te face incompatibil.